Milojko Spajić nema vremena da dođe na sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost
SPAJIĆ I MILATOVIĆ/ - PRINTSCREEN/YOUTUBE/ RTCG - ZVANIČNI KANAL

Milojko Spajić nema vremena da dođe na sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost

Predsjednik Crne Gore Jakovi Milatović zakazao je sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost za ponedjeljak 24. jun, ali će ona najvjerovatnije biti odložena, jer joj neće prisustvovati premijer Milojko Spajić, saznaje portal „Dana“. Premijer se u to vrijeme nalazi u zemlji, prema našim informacijama, ali je otkazao svoje prisustvo „zbog ranije preuzetih obaveza“.

Bilo je planirano da se na sjednici, pored redovnih tema, razgovara i i platformi o učešću crnogorske delegacije na Samitu NATO alijanse koji se održava sredinom jula u Vašingtonu. Na Samitu će koji će se održati u znaku 75. godišnjice Alijanse, biće fokusiran na nekoliko ključnih tema:

Podrška Ukrajini: Očekuje se da će lideri potvrditi dugoročni plan za bezbednosnu pomoć i obuku, kao i dogovoriti dugoročne finansijske obaveze u visini od najmanje 40 milijardi dolara godišnje.

Odvraćanje i odbrana: Lideri će se usredsrediti na sprovođenje novih planova odbrane, povećanje odbrambenih budžeta i osiguranje odgovarajuće raspodele tereta među saveznicima.

Partnerstva sa azijsko-pacifičkim Zemljama: Biće razmotrene mogućnosti za produbljivanje partnerstava sa zemljama kao što su Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja, posebno u kontekstu izazova koje Kina predstavlja za globalnu sigurnost.

Finansijska pitanja i raspodela Tereta: Lideri će raspravljati o povećanju odbrambenih budžeta saveznika i osiguravanju ravnomerne raspodele finansijskog opterećenja unutar Alijanse.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.