Njemačka spriječila dogovor EU o novom paketu sankcija Rusiji
Ukrajina (Foto/arhiva: BETA/AP)

Njemačka spriječila dogovor EU o novom paketu sankcija Rusiji

Rat u Ukrajini – 848. dan. Nastavljaju se borbe na više djelova fronta. Najintenzivnije borbe vode se oko Časovog Jara i u Harkovskoj oblasti. Trafostanica Luč, koja je ključni infrastrukturni objekat u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u ukrajinskom granatiranju. Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali sporazum o strateškom partnerstvu koji podrazumijeva pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

Novi napad na rusku rafineriju nafte, PVO oborila 15 ukrajinskih dronova

Požar je izbio na skladištu goriva u ruskoj Republici Adigeja na Sjevernom Kavkazu nakon ukrajinskog napada dronom, ali je već ugašen, napisao je regionalni šef Murat Kumpilov na Telegramu.

Odvojeno, novinska agencija Tas citirala je rusko Ministarstvo odbrane da je protivvazduhoplovna odbrana preko noći oborila 15 ukrajinskih dronova, uključujući šest iznad Adigeje.

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale Harkov i Lavov.

Moskva je, pak, prijavila ukrajinske udare na Belgorodsku oblast i grad Energodar, u blizini nuklearne elektrane Zaporožje. Trafostanica Luč, koja je ključni infrastrukturni objekat, potpuno je uništena u udaru Oružanih snaga Ukrajine.

U ruskoj Rostovskoj oblasti još uvijek gore naftna skladišta koja su se zapalila nakon ukrajinskog napada dronovima.

Za to vrijeme ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu koji podrazumijeva pružanje međusobne pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.

"Ko napadne Rusiju, kao da je napao Sjevernu Koreju - i obrnuto", poručili su Putin i Kim.

Zemlje EU nisu uspjele da se dogovore oko 14. paketa sankcija Rusiji pošto je Njemačka ostala blokirajuća sila uprkos ukidanju klauzule koju je Berlin smatrao problematičnom, saopštile su diplomate EU.

Lider francuske krajnje desnice Žordan Bardela izjavio je da podržava pravo Ukrajine da se brani od Rusije, ali da, ako bude izabran za premijera, neće obezbijediti Kijevu rakete koje bi mu omogućile da pogodi teritoriju Rusije.

Argentina je poručila da se neće miješati u sukob Moskve i Kijeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.