AI kandidat na izborima u Britaniji
Stiv Endakot sa svojim AI avatarom, Foto: Rojters

AI kandidat na izborima u Britaniji

Birači jednog engleskog grada moći će da glasaju na izborima sljedećeg mjeseca za kandidata kojeg je generisala vještačka inteligencija (AI), vjerovatno prvog takvog u svijetu.

Biznismen Stiv Endakot je jedan od stotina kandidata za britanski parlament na izborima 4. jula, ali lice na njegovom predizbornom letku nije fotografija tog 59-godišnjaka, već avatar koji je generisala vještačka inteligencija.

“Osnivamo stranku i nakon ovih izbora širom zemlje ćemo regrutovati nove kandidate vještačke inteligencije, a ovo vidimo kao početak, kamen temeljac za nešto veliko i demokratsko”, izjavio je Endakot za Rojters.

Endakot, čija je kompanija Neural Voice odgovorna za njegov AI alter ego, kazao je da ga je frustracija “standardnom politikom” podstakla da se kandiduje kao nezavisni kandidat u Brajtonu na jugu Engleske.

“AI Stiv”, kako će pisati na glasačkim listićima, u realnom vremenu razgovara s mještanima u svojoj izbornoj jedinici o pravima LGBTQ osoba, stambenim i komunalnim pitanjima te imigraciji. Zatim im predlaže ideje za moguće politike i traži njihove predloge.

“Koristimo vještačku inteligenciju u toliko oblasti, na poslu, u socijalnim interakcijama. Zašto je ne bismo stavili u politiku”, rekla je 23-godišnja humanitarka Eona Džonston nakon što je upoznala “AI Stiva” u blizini poznatog pristaništa u Brajtonu. “To bi moglo promijeniti način na koji živimo”.

Britanska izborna komisija je, na pitanje o tome šta će se dogoditi ako “AI Stiv” pobijedi na izborima, odgovorila da će Endakot biti poslanik u parlamentu, a ne neka njegova AI verzija, prenio je Rojters.

Međutim, čini se da većina, ipak, još nije spremna da glasa za kandidata vještačke inteligencije.

Džim Čik, 37-godišnji računovođa iz Brajtona, istakao je da poslanici u parlamentu moraju zastupati ljude iz svoje izborne jedinice.

“Vještačka inteligencija i političari imaju jednu zajedničku stvar - ne može im se vjerovati”, rekao je 42-godišnji Endi Kloson.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.