Borelj preporučio ukidanje mjera Kosovu
Žozep Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Borelj preporučio ukidanje mjera Kosovu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj preporučio je državama članicama EU ukidanje kaznenih mera Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izvora upućenih u sadržaj dokumenta.

Isti izvori potvrđuju da je ovu preporuku Borelj bazirao na činjenici da je Kosovo preduzelo korake u pravcu ispunjavanja zahtjeva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023.

Evropski šef diplomatije je izvještaj o mogućnosti ukidanja mjera predao državama članicama 18. juna.

Ambasadori EU zemalja će oko ovog dokumenta raspravljati 19. juna. Izvori RSE podvlače da će od diskusije na nivou ambsadora zavisiti kako će EU pristupiti dalje ovom pitanju.

Ne isključuje se mogućnost da ukidanje mjera bude na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova EU, koji će biti održan u ponedjeljak 24. juna.

Kako potvrđuju izvori koji su ovaj dokument imali na uvid, evropski šef diplomatije je u izvještaju ocijenio da bi ukidanje mjera predstavljalo politički signal i doprinelo bi izbalansiranom kontekstu u kome može napredovati dijalog Beograda i Prištine.

Od Kosova se u međuvremenu očekuje da iskoristi priliku da djeluje na neeskalirajući način i izbjegne nekoordinisane akcije. Borelj je navodno u izvještaju takođe naglasio da će Brisel nastaviti da prati dešavanja u sjevernom dijelu Kosova, kao i akcije Kosova i Srbije, što ne bi trebalo da stvara nove tenzije.

EU je uvela kaznene mjere Kosovu u junu 2023. godine, nakon nasilja krajem maja na sjeveru te države, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, poslije sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Zvaničnici EU napominju da su mjere donijete iz konkretnih razloga, kao i da preporuka za njihovo uklanjanje treba da se zasniva na tim razlozima.

Mjere koje je EU donijela uključuju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja te suspenziju predpristupnih fondova.

EU je takođe odbila da razmotri projekte Kosova u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan.

Na sastanku ambasadora koji je održan 23. aprila, ambasadori država članica su prvi put raspravljali mogućnost ukidanja mjera.

Tom prilikom su od Borelja zatražili izradu izvještaja, "što je prije moguće". Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mjera za Kosovo.

Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mjere ukinu odmah ili postepeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.