Izrael posjeduje 90 nuklearnih bojevih glava na šta troši milijardu dolara godišnje

Izrael posjeduje 90 nuklearnih bojevih glava na šta troši milijardu dolara godišnje

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) procjenjuje da Izrael posjeduje najmanje 90 nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu i da povećava svoju nuklearnu potrošnju.

U izvještaju koji ispituje rashode za nuklearni razvoj, ICAN je otkrio da je Izrael povećao svoju nuklearnu potrošnju za 2,4 posto, što je ekvivalent od 1,1 milijarde dolara godišnje.

U izjavi za Al Mayadeen, Alicia Sanders-Zakre, koordinatorica za politiku i istraživanje u ICAN-u, govorila je o dvosmislenosti Izraela u pogledu njegovog nuklearnog arsenala.

Prema Sanders-Zakreu, među međunarodnim nuklearnim stručnjacima poznato je da izraelska okupacija posjeduje nuklearno oružje, da ima 90 nuklearnih bojevih glava ali da konačan broj ostaje nejasan zbog nedostatka transparentnosti.

Sanders-Zakre je također izrazila zabrinutost zbog nedavnih prijetnji Izraela upotrebom nuklearnog oružja u Gazi.

"Bilo je krajnje zabrinjavajućih prijetnji koje su sve više implicirane i iskrenije nego što smo vidjeli prethodnih godina od izraelskih stručnjaka, zvaničnika ili bivših zvaničnika, zbog čega je važno osuditi upotrebu nuklearnog oružja i podstaknuti o vitalnosti pridržavanja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", rekla je ona.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.