Sve bliže dolazak moćnih američkih aviona na ukrajinsko nebo: Ukrajinci pripremaju teren
Foto: Oružane snage Ukrajine

Sve bliže dolazak moćnih američkih aviona na ukrajinsko nebo: Ukrajinci pripremaju teren

Ukrajinske snage ulažu napore da oslabe ruske sisteme protuzračne odbrane. Ako uspije, to bi moglo omogućiti Ukrajini da dugoročno učinkovitije koristi avione s ljudskom posadom, vjeruje Institut za proučavanje rata (ISW).

ISW je izvijestio da su ukrajinske snage izvele napade u noći s 11. na 12. juna, gađajući jednu bateriju protivvazdušne odbrane S-300 i dvije baterije S-400 u blizini okupiranih naselja Belbek i Sevastopolj na Krimu.

ISW je takođe primijetio da geolocirane slike objavljene 12. juna pokazuju oštećena i uništena ruska sredstva S-300 sjeverno od okupirane Jevpatorije i uništeni ruski radarski sistem S-400 južno od okupiranog Džankoja, podupirući ranije izvještaje Glavnog štaba Ukrajine od 10. juna o udarima protiv sredstava ruske protuzračne odbrane u tim područjima.

Kostiantyn Nemichev, osnivač pukovnije Kraken ukrajinske odbrambene obavještajne službe (DIU), potvrdio je 12. juna da su ukrajinske snage rasporedile HIMARS kako bi uništile četiri ruska sistema S-300 u Belgorodskoj oblasti, ne navodeći datum.

Kako je objavljeno, ova je akcija dovela do raspoređivanja ruskih sredstava protivvazdušne odbrane s Krima u Belgorodsku oblast početkom juna 2024., što je rezultiralo smanjenom pokrivenošću ruske protivvazdušne odbrane oko Krima.

Glasnogovornik DIU-a Andrii Yusov pojasnio je 12. juna da su napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica na zračnu bazu Akhtubinsk u Astrahanskoj oblasti između 7. i 8. juna oštetili dva ruska borbena aviona Su-57, ispravljajući ranije izvještaje o samo jednom avionu. Sistemi protivvazdušne odbrane S-300/S-400 i lovci Su-57 ključna su ruska sredstva koja ograničavaju ukrajinske vazdušne operacije blizu fronte i podupiru ruske ofanzivne napore u Ukrajini.

"Ukrajinske snage će možda nastojati aktivno degradirati rusku protivvazdušnu odbranu prije nego što Ukrajina dobije značajan broj aviona kako bi se postavili uvjeti za buduću ukrajinsku upotrebu zračnih snaga s fiksnim krilima s ljudskom posadom bliže područjima fronta. Ukrajinske snage možda pokušavaju degradirati Ruska protivvazdušna odbrana uoči očekivanih isporuka F-16 borbenih aviona Ukrajini, koje će navodno započeti u malim količinama u ljeto i jesen 2024. godine", navodi se.

ISW vjeruje da bi ukrajinske vojne operacije mogle na kraju integrirati avione za podršku kopnenim snagama ako Ukrajina nabavi dovoljno borbenih aviona zapadni partneri obuče dovoljno pilota i ako Ukrajina uspješno oslabi rusku protivvazdušnu odbranu.

U međuvremenu, ISW je ponovio da su ukrajinske i zapadne vlasti ranije izjavile da Ukrajini treba značajna količina vremena za obuku dovoljnog broja pilota i opremanje zemlje s otprilike 150 F-16, koji su važni za postizanje vazdušne nadmoći za učinkovite operacije kopnene podrške.

"Ukrajinski dužnosnici također su identificirali svoju predviđenu upotrebu F-16 i drugih aviona s ​​fiksnim krilima kako bi ograničili ruske vazdušne operacije, a glasnogovornik ukrajinskih vazdušnih snaga Ilya Yevlash primijetio je da bi samo dvije eskadrile F-16, otprilike 18 aviona, bile dovoljne da značajno utjecati na situaciju u ukrajinskom vazdušnom prostoru", dodao je ISW.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.