Iran: Poništena smrtna kazna reperu, kritičaru vlasti
REPER SALAHI/ - INSTAGRAM

Iran: Poništena smrtna kazna reperu, kritičaru vlasti

Iranski Vrhovni sud je danas poništio smrtnu presudu reperu i kritičaru vlasti Tomadžu Salehiju, koji je postao slavan zbog tekstova o smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru 2022. godine, saopštio je danas njegov advokat Amir Raisian.

U objavi na društvenoj mreži Iks, Raisian je rekao da je sud proglasio da je Salehijevih poslednjih šest godina zatvora pretjeranim, pošto je takva kazna bila veća od one koja je dozvoljena zakonom. On je dodao da će sada drugi ogranak suda razmatrati slučaj.

Salehijeva smrtna presuda, koju je u aprilu izrekao Revolucionarni sud u gradu Isfahanu, stvorila je konfuziju jer čak ni iranska državna novinska agencija IRNA i pravosuđe to nisu zvanično potvrdili. Takvi sudovi u Iranu često uključuju saslušanja iza zatvorenih vrata, sa dokazima koje je dostavio sekretar i daju ograničena prava onima kojima se sudi.

Vijest je brzo izazvala međunarodnu kritiku od strane SAD i eksperta Ujedinjenih nacija, koji su je osudili kao znak kontinuiranog gušenja Teherana svih vrsta neslaganja protiv vlasti u zemlji.

Salehi je pušten iz zatvora prošlog novembra nakon što je tamo proveo godinu dana, pod optužbama za koje su njegove pristalice rekli da su zasnovane na muzici hip-hop umetnika i učešću u protestima koji su izbili u Iranu zbog smrti Mahse Amini. Amini je preminula u pritvoru državne moralne policije nakon što je pritvorena jer je navodno „previše opušteno nosila hidžab“.

Ubrzo nakon puštanja na slobodu prošle godine, Salehi je ponovo poslat u zatvor, nakon što je u video poruci saopštio da je mučen nakon pritvora u oktobru 2022. godine.

Državni mediji su tada objavili video na kojem se vidi sa povezom preko očiju i izvinjava se za svoje reči, što je vjerovatno izjava koja je napravljena pod prinudom. Kasnije, 2023. godine, sud je Salehija osudio na šest godina zatvora.

Istražitelji Ujedinjenih nacija kažu da je Iran odgovoran za Aminijinu smrt i da je nasilno ugušio uglavnom mirne proteste u u kojima je ubijeno više od 500 i privedeno više od 22.000 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.