Pregovori o formiranju vlasti u Andrijevici: Ključne pozicije dogovaraju u utorak

Pregovori o formiranju vlasti u Andrijevici: Ključne pozicije dogovaraju u utorak

Predstavnici koalicija Za budućnost Andrijevice i Socijalistička narodna partija (SNP) - Demokrate, zatim Pokreta Evropa sad (PES) i dvije građanske liste - Za budućnost naše djece i Vasojevićki pokret ujedinjenja, koje pregovaraju o formiranju vlasti u toj opštini, o ključnim pozicijama će se dogovarati na sastanku u utorak.

“Vijestima” je iz nekoliko političkih subjekata koji su učestvovali na lokalnim izborima, potvrđeno da će se na sastanku razgovarati o poziciji predsjednika Opštine Andrijevica i šefu lokalnog parlamenta.

Međutim, nezavisna lista Vasojevićki pokret ujedinjenja će ostati pri ranijem zahtjevu da predsjednik Opštine i lokalnog parlamenta ne bude iz Demokrata i Socijalističke narodne partije (SNP), saznaju “Vijesti”.

Nosilac liste pokreta Za budućnost naše djece Ivan Radojević nije htio da komentariše da li će i njegova lista ostati pri istom zahtjevu.

“Sve sam već rekao, tako da ćete sve odgovore dobiti nakon pregovora”, kazao je on.

Radojević, kao i Vesko Raketić iz Vasojevićkog pokreta ujedinjenja su odmah nakon proglašenja rezultata izbora poručili da neće dozvoliti da predsjednik Opštine i lokalnog parlamenta bude iz Demokrata i SNP-a “jer su se pokazali prethodnih godina”, kada su bili na vlasti i da nijesu uradili ništa za dobrobit građana Andrijevice.

Nakon lokalnih izbora 2020, vlast u Andrijevici formirali su SNP, Nova srpska demokratija, Demokrate i Demos. Mjesto predsjednika Opštine pripalo je SNP-u (Željko Ćulafić), a pozicija predsjednika Skupštine opštine (SO) Demokratama (Mladen Đukić). Međutim, prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije, pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, u martu ove godine uvela prinudnu upravu u Andrijevici. U toj opštini je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Ćulafića.

Na lokalnim izborima održanim 3. juna ove godine, Demokratska partija socijalista (DPS) je osvojila 11 mandata, lista Demokrata i SNP-a osam mandata, PES četiri, koalicija Za budućnost Andrijevice (NSD, DNP, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) tri, grupa građana Za budućnost naše djece tri mandata, a grupa građana Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.

Za formiranje vlasti u Andrijevici potrebna je većina od najmanje 16 odbornika, pa je vladajućoj većini na državnom nivou (PES, SNP-Demokrate, NSD, DNP) potrebna jedna od dvije grupe građana.

Oni su sa dvije građanske liste - Za budućnost naše djece i Vasojevićki pokret ujedinjenja u četvrtak usaglasili stavove oko programa plana razvoja Andrijevice, odnosno Koalicioni program rada 2024-2028, ali, kako tvrde njihovi predstavnici, još nije dogovoreno nijedno imenovanje. Odbor povjerilaca konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta zakazao je za 4. jul.

Nositeljka liste PES-a Dragana Vučević je “Vijestima” potvrdila da su nakon usaglašavanja načela i koalicionog programa, predstavnici izbornih lista tražili od Odbora povjerenika zakazivanje sjednice, kako bi se mandati potvrdili u zakonskim rokovima.

U koalicionom programu odmah na početku piše da koalicioni partneri podržavaju 44. Vladu Crne Gore.

“Principi koji prate koalicioni program obuhvataju stabilnost u odlučivanju, transparentnost, odlučnost i odgovornost. Jačanje lokalne uprave kroz osnaživanje stručnih službi vodilja je za temeljno upravljanje i donošenje održivih rešenja u korist građana Andrijevice”, piše u programu.

Program, između ostalog, obuhvata usvajanje nove planske dokumentacije: lokalni akcioni plan za mlade, strategije za mlade – formiranje omladinskog centra, lokalni plan zaštite životne sredine, strateški plan ruralnog razvoja, strateški plan razvoja opštine Andrijevica, lokalni energetski plan, program privremenih objekata i strategiju poljoprivrede i turizma.

Koalicioni program je podijeljen na šest oblasti - održiv ekonomski razvoj; unapređenje komunalnih usluga i uvođenje javnog prevoza; socijalna pravda za sve; obrazovanje i zdravstvo; životna sredina i energetska efikasnost; kultura, sport NVO sektor i neformalne grupe.

U okviru održivog ekonomskog razvoja predviđena je, između ostalog, podrška novim i postojećim biznisima kroz grantove do 7.000 eura, osnivanje razvojne agencije, potpuna valorizacija turističkih potencijala, izgradnja turističkog kompleksa na Rujištima, avanturistički park na Komovima...

Za bebe 500 eura, duplo više za novosklopljeni brak
Koalicionim programom, u oblasti pravda za sve, predviđene su naknade od 500 eura za porodice sa novorođenom bebom, 1.000 eura za svaki novosklopljeni brak, refundacija 50 odsto stanarine za samohrane roditelje koji su podstanari, poboljšanje uslova za djecu sa posebnim potrebama, izgradnja i obnova vrtića, škola i igrališta, izgradnja stambenih zgrada za stanovništvo koje ostaje bez domova na trasi auto-puta, izgradnja stabenih jedinica za mlade i porodice koji se vrate da žive i rade u Andrijevici...

Planirana je i izgradnja kolektora za otpadne vode, uklanjanje divljih deponija, izgradnja sportske sale i dvorane...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.