Radulović: Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

Radulović: Čiste tehnologije rastući trend u Crnoj Gori

Crna Gora u prošloj godini zabilježila je rast uvoza automobila sa čistijom tehnologijom odnosno vozila koja ispunjavaju standarde Euro 4, 5 i 6, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

On je na samitu Green Mobility, koji su organizovali Transportna zajednica i GIZ u Sarajevu, kazao da je Inicijativa Crne Gore za podsticanje električnih i hibridnih vozila od 2021. godine dala rezultate.

“Subvencije preko EKO FONDA direktno podstiču ekološki prihvatljiv transport, doprinoseći poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine. Ove subvencije, u rasponu od 2.500 do 5.000 eura, pokazuju jasnu posvećenost prelasku na čistije opcije prevoza”, kazao je Radulović.

Napori Crne Gore da ograniči uvoz starijih vozila i uvede Euro 5 standarde za polovna vozila odražavaju posvećenost smanjenju emisija i promovisanju čistije transportne prakse, istakao je Radulović.

”Naglasak na promovisanju zelenih vidova transporta, poboljšanju bezbjednosti, i poboljšanju ukupnog kvaliteta života naglašava sveobuhvatan pristup razvoju gradskog saobraćaja. Ovo strateško usklađivanje sa direktivama EU i regionalnim strategijama pozicionira Crnu Goru kao proaktivnog učesnika u tranziciji ka pametnoj i održivoj mobilnosti”, poručio je Radulović.

Ministar Radulović je naveo da crnogorski sektor vazduhoplovstva razmatra nabavku opreme na električni pogon i projekte solarne energije, što ukazuje na višestrani pristup održivom transportu. Kao strateško opredeljenje Crne Gore, na samitu u Sarajevu, ministar je istakao modernizaciju željeznice kao važne saobraćajne kopče.

“Plan je da se napravi bolja povezanost gradova i samim tim da se završi proces modernizacije i rekonstrukcije pruge Bar-Vrbnica koja povezuje primorje sa granicom Srbije, čineći vezu između juga i sjevera. Plan rekonstrukcije pruge Nikšić-Čapljina postaje realističniji nego ranije, jer se ovaj koridor dodaje TEN-T mreži”, naglasio je Radulović.

U okviru “Green Mobility Summit” usvojena je Deklaracija za zelenu mobilnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.