Maternji jezik pao 501 maturant: Gdje je
Foto: Pobjeda

Maternji jezik pao 501 maturant: Gdje je "nestalo 200 luča"?

Maturski ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost nije položio 501 učenik, a povećan je broj onih koji imaju loše ocjene, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić rekao da je zabrinjavajuće što je ove godine samo oko 100 maturanata koji su iz maternjeg dobili petice, a da imamo 300 luča.

Trivić kaže da je to rezultat rigoroznih kontrola.

Pita se gdje je "nestalo 200 luča" i zašto nijesu dobili petice na maturskom.

“Ove godine smo imali najmanje broj uvida, prigovora. 116 učenika je bilo, ranije je bilo i preko 300“, rekao je Trivić.

On je saopštio i da je oko 20 prigovora uticalo na ocjenu.

Na kraju osnovne škole rezultat je slabiji iz maternjeg. Ukupno 264 učenika dobilo je jedinice, samo 56 na kraju školovanja imalo tu ocjenu.

“1.620 je bilo petica, a na eksternoj provjeri znanja 591“, rekao je Trivić.

Kako je istakao i iz matematike polumaturanti su postigli slab rezultat.

“188 je imalo jedinice, a na eksternoj 1.244. Brine podatak da je šest učenika imalo zaključnu peticu, a na eksternoj su dobili jedinicu“, dodao je Trivić.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović rekla je da postoji nesklad u pokazivanju znanja u školi i na eksternim testovima.

“Nerado u obrazovnom procesu dajemo jedinice, neopravdano. Prilično smo darežljivi kada su u pitanju petice. Veliki je raskorak i kada su u pitanju rezultati, broj Luča“, rekla je ona na konferenciji za medije organizovanoj povodom rezultata maturskog ispita iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i Albanski jezik i književnost.

Ministarka kaže da poslije nekoliko decenija imamo realno stanje.

“Da vidimo što je to što treba da radimo u narednom periodu“, rekla je Jakšić - Stojanović.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.