Španija, Irska i Norveška danas zvanično priznaju palestinsku državu
Ilustracija

Izrael priznanje vidi kao nagradu Hamasu za sedmomjesečni rat u Gazi

Španija, Irska i Norveška danas zvanično priznaju palestinsku državu

Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam meseci rata u Gazi.

Tri evropske zemlje vjeruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan uticaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slijede njihov primer.

Norveška i Španija su odigrale istorijsku ulogu u nastojanju da se postigne mir između Izraela i Palestinaca 1991. godine, kada su se dvije strane sastale u Madridu na mirovnoj konferenciji koja je utrla put za postizanje Oslo sporazuma 1993. godine, nazvanih tako jer se pregovaralo u norveškoj prijestonici.

Ministar spoljnih poslova Španije Manuel Albares izjavio je u ponedeljak u Briselu da je priznavanje države Palestine pravda za palestinski narod i “najbolja garancija za bezbjednost Izraela i apsolutno neophodno za postizanje mira u regionu“.

Priznanje Palestine su prošle nedelje pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas će to učiniti zvanično zajedno.

Vašington i većina zapadnih evropskih zemalja je rekla da je voljna da jednog dana prizna palestinsku državnost, ali ne prije sporazuma o eksplozivnim pitanjima kao što su status Jerusalima i konačne granice.

Od danas palestinsku državnost priznaje 145 od 193 zemlje UN.

Među njima su bliskoistočne, afričke i azijske zemlje, ali ne SAD, Kanada, veći dio zapadne Evrope Australija Japan i Južna Koreja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.