Bijela kuća: SAD ne žele ni zaoštravanje ni rat sa Iranom

Bijela kuća: SAD ne žele ni zaoštravanje ni rat sa Iranom

SAD ne žele ni zaoštravanje ni rat sa Iranom, izjavio je danas portparol Bijele kuće Džon Kirbi, dan poslije napada Irana na Izrael.

"Predsjednik SAD (Džozef Bajden) je bio jasan. Ne želimo zaoštravanje. Ne želimo rat sa Iranom. Mislim da će nam naredni sati i dani mnogo toga reći", rekao je Kirbi za američki televizijski kanal En Bi Si (NBC).

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

Prema izraelskoj vojsci, napad je "spriječen", dok je Iran pozdravio ono što smatra opravdanim odgovorom na izraelski napad kojim je uništen njihov konzulat u Damasku.

"Jasno smo stavili do znanja svim stranama, uključujući Iran, šta ćemo uraditi... i koliko ćemo ozbiljno shvatiti svaku potencijalnu prijetnju našem osoblju" pozicioniranom na Bliskom istoku, dodao je Kirbi.

Bajden je sinoć rekao da su američke snage pomogle da se obore "skoro sve" bespilotne letjelice i rakete koje je Iran poslao na Izrael, dodajući da je ponovo potvrdio svoju "nepokolebljivu" podršku izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Nesuglasice su posljednjih nedjelja sve vidljivije između Bajdena i Netanijahua zbog načina na koji Izrael vodi rat u Pojasu Gaze.

Ipak, Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da pomažu Izraelcima da se brane.

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.