Pomračenje Sunca u ponedeljak u SAD - da li će moći da se vidi ako bude oblačno i pada kiša?

Pomračenje Sunca u ponedeljak u SAD - da li će moći da se vidi ako bude oblačno i pada kiša?

DALAS — Totalno pomračenje Sunca će se desiti u ponedeljak, ali će neki posmatrači u Americi videti pre Sunce prekriveno oblacima, nego Mesecom.

Meteorolozi na dan pomračenja prognoziraju oluje, koje bi mogle da zamagle dobru vidljivost pojave koja se proteže od Meksika i Teksasa, do Mejna na istočnoj obali SAD i delova Kanade.

Ako ne bude oblaka, posmatrači će moći da vide kako Mesec polako prekriva Sunce dok ga u potpunosti ne blokira, što će prouzrokovati mrak i pad temperature, a Sunčeva korona će biti vidljiva.

Ipak, oluje koje se kreću centranlnim delom SAD mogle bi u dobroj meri da umanje vidljivost pomračenja.

Mark Šenard iz Nacionalne meteorološke službe kaže da će najbolja vidljivost biti na severoistoku SAD, gde će biti vedro, u delovima Arkanzasa, Mizurija i Ilionisa. U Kanadi će takođe biti vedro nebo.

Kolko je tačna prognoza?

"Veoma je teško predvideti zasigurno kako će biti", rekao je Šenard. Oluja se kreće, pa je meteorolozima teško da predvide gde će se tačno oblaci nalaziti u trenutku pomračenja.

Za sada vremenski uslovi na severoistoku SAD deluju obećavajuće, ali brzina kretanja oluje u ponedeljak može da utiče na oblačnost.

Centar za prognozu vremena u okviru Nacionalnog centra za okeane i atmosferu ažuriraće prognozu za pomračenje u ponedeljak.

Da li se može videti pomračenje ako je oblačno i pada kiša?

Može. Oni koji žele da vide, moći će da gledaju pomračenje Sunca onlajn.

NASA će direktno prenositi teleskopski prikaz pomračenja Sunca na NASA televiziji od 13h po istočnom vremenu (19h po centralno-evropskom).

Agencija Asošijeted pres će takođe uživo prenositi pomračenje Sunca, počeviši od 10 ujutro po istočnom vremenu iz Meksika i drugih lokacija.

Izvor:VOA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.