Bijela kuća traži od Izraela da zaštiti civile i humanitarce

RAT IZRAELA I HAMASA – 182. DAN.

Bijela kuća traži od Izraela da zaštiti civile i humanitarce

Predsjednik SAD Džozef Bajden poručio je Benjaminu Netanjahuu tokom telefonskog raygovora da je neophodan hitan prekid vatre u Gazi. Izraelski premijer je rekao da Iran godinama djeluje protiv Izraela, te da stoga Izrael djeluje protiv Irana. Nema napretka u pregovorima o prekidu rata u Gazi iako Hamas pokazuje fleksibilnost, izjavio je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan.

Najmanje četvoro civila je poginulo, a više osoba je ranjeno, u izraelskim napadima širom Pojasa Gaze, prenijela je palestinska novinska agencija Vafa. Sa druge strane, Izrael tvrdi da je odbio nekoliko raketnih napada.

Humanitarne organizacije koje su stacionirane u Gazi traže zaštitu od novih udara izraelskih odbrambenih snaga (IDF), dok je nekoliko dobrotvornih grupa već napustilo palestinsku enklavu u strahu od budućih akcija IDF-a.

Državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da Izrael preduzme mjere u zaštiti civila i obezbijedi one koji pružaju pomoć civilima.

Portparol IDF-a Daniel Hagari je saopštio da će uskoro iznijeti nove informacije vojne istrage u vezi sa sedmoro humanitarnih radnika ubijenih u napadu izraelske vojske.

Svjetska centralna kuhinja pozvala je na nezavisnu istragu o izraelskom napadu u kojem je poginulo sedmoro humanitaraca ove organizacije.

Netanjahu je izjavio da Iran godinama djeluje protiv Izraela, te da stoga Izrael djeluje protiv Irana: "Znaćemo kako da se odbranimo i ponašaćemo se po jednostavnom principu da ko nas povrijedi ili planira da nas povrijedi, mi ćemo ga povrijediti".

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.