Promjene 2020. godine nisu donijele ništa novo, političke partije se rotirale
Ilustracija

Begović saopštio

Promjene 2020. godine nisu donijele ništa novo, političke partije se rotirale

Komentarišući rezultate Evropske studije vrijednosti prema kojoj građanima Crne Gore nije mnogo bitno da žive u zemlji kojom upravlja demokratija, univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović kazao je da je to proizvod dugogodišnje egzistencijalne krize koja se preoblikovala u vrijednosnu.

"Rezultat avgustovskih izbora od prije četiri godine nije donio kvalitativne promjene, nego zamjene u formi partija i pokreta koje oponašaju manir vladanja do 2020. godine", kazao je Begović za Portal RTCG.

On ocjenjuje da partitokratija ostaje osnovna privredna djelatnost koja dominantno odlučuje i oblikuje odnose u svim sferama života.

"Ako postojećim partijama uklonite odnos prema evropskim integracijama i vladavini prava prožet demagogijom, preovladavaju nepotizam (hronično zapošljavanje srodnika), konflikt interesa i korupcija", kazao je univerzitetski profesor u Norveškoj.

On smatra da upravo zbog toga, većina partija želi očuvati "status quo".

Kaže i da bi potencijalni napredak Crne Gore (u formi dobijanja IBAR-a) na putu demokratizacije, ujedno značiti gubitak trenutno uspostavljenih monopola u sistemu javne uprave i državnih kompanija.

"Saobrazno navedenom, građani su prinuđeni da kroz klijentelistički odnos obezbijede minimum uslova za život koji je ispod svakog standarda", kazao je Begović.

Poređenja radi Begović ukazuje da dok u Norveškoj, gdje je on univerzitzetski profesor, za greške funkcioneri sami podnose ostavke, u Crnoj Gori bivaju nagrađeni.

Ističe da u Crnoj Gori koncept odgovornosti ne stanuje.

Podsjećamo, građani Crne Gore na dnu su tabele Evropske studije vrijednosti (European Value Survey) koja se odnosi na pitanje koliko im je važno da žive u zemlji kojom se upravlja demokratski. Od 27 zemalja u kojima je vršeno istraživanje, Crna Gora je na 25. mjestu sa ocjenom 7.91.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.