Pravoslavna muslimanska sestra

Pravoslavna muslimanska sestra

Srodstvo po mlijeku je isto kao i po krvi, geni se prenose prvim mlijekom

Da, da to sam ja! Drago mi je što smo se upoznali!

Po mom rođenju moja majka nije imala mlijeko.

Tužno ili ne, ali našla se dobra žena koja je pomogla kako meni, tako i mojoj majci.

Može se reći da sam rođena u srećno vrijeme, kada nije vladala mržnja i prokletstvo.

Danas, nas broje  i popisuju kao ovce pred klanje. Još DNK na analizu i da se razvrstamo.

Ko zna koliko je potomaka iz Osmanlijskog carstva među nama. Ne znam! Samo naglas razmišljam. Kada bismo se malo više zamislili, možda se ne bismo po ko zna koji put vraćali u prošlost i u sebi budili najmizerniji osjecaj kao što je mržnja.

 Rođenje, majka, majčino mlijeko!

Srodstvo po mlijeku je isto kao i po krvi, geni se prenose prvim mlijekom

Posljedica zadajanja je stvaranje srodstva po mlijeku, a iz srodstva po mlijeku proizilaze sljedeći propisi:• zabrana sklapanja braka sa srodnicima po mlijeku na isti način kako je zabranjeno i sa srodnicima po krvi, osim slučajeva o kojima će kasnije biti riječi;• dopuštenost gledanja u srodnike po mlijeku isto kako je dopušteno i između srodnika po krvi.

Prema tumačenju propisa u  mezhebu dovoljno je jedno zadajanje za nastanak srodstva po ovoj osnovi, pa čak i ako bi se popilo iz neke posude. Njime se uspostavlja trajna bračna zabrana koja načelno obuhvata osobe obuhvaćene bračnom zabranom po krvnom srodstvu.

Srodstvo po mlijeku se odnosi samo na onu djecu koja su se hranila mlijekom iste žene, bez obzira u kojem periodu njena života (nije obavezno da to bude u isto vrijeme). Prema tome, dijete koje ste dojili je brat po mlijeku vašoj djeci koju sada imate i koju ćete, ako Bog da, dobiti. Njegova braća po krvi nisu braća po mlijeku Vašoj djeci, jer oni jer oni nisu dojili Vaše mlijeko.

Ako se desi da žena zadoji dijete na način kako je to vjera precizirala, ono postaje njen sin po mlijeku, kao i brat svoj njenoj djeci, muškoj i ženskoj, bez obzira bila rođena u vremenu dojenja ili nakon toga, zbog značenja riječi Uzvišenog Allaha: “…i sestre vaše po mlijeku.”

Samo se nesrećnici naglas hvale svojom srećom, a ja ću biti izuzetak koji potvrđuje pravilo

Dvije majke, dvije setre! Hvala Bogu i Alahu!

Autor:J.M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.