Evropska centralna banka zadržala kamatne stope na istom nivou
Evropska centralna Banka

Evropska centralna banka zadržala kamatne stope na istom nivou

Britanski ministar odbrane Grant Šaps tokom današnje posjete Kijevu izjavio je da će Ukrajini isporučiti “više od 10.000 dronova“ 2024. godine, uključujući dronove za napade, prenosi N1.

Referentna kamatna stopa na depozite ostaje na svom istorijskom maksimumu od četiri procenta, kakva je od oktobra, odlučila je Evropska centralna banka na sastanku savjeta guvernera.

U saopštenju ECB nema naznake o tome kada bi stopa mogla da počne da se smanjuje.

Na sastanku u januaru predsjednica ECB Kristin Lagard rekla je da pitanje smanjenja kamata nije bilo razmatrano i da je „preuranjeno“.

Lagard je danas rekla da se dobro nastavlja proces smanjenja inflacije u eurozoni ali da banka još nije dovoljno sigurna oko kretanju ka cilljanih dva odsto inflacije.

“Dobro napredujemo ka našoj ciljanoj inflaciji… ali nismo dovoljno uvjereni oko toga da ćemo dostići taj cilj“, rekla je Lagard novinarima i dodala da će “mnogo više znati u junu“.

ECB je danas smanjila prognozu inflacije za 2024. u eurozoni na 2,3 odsto, zbog manjeg uticaja cijena energije. Ta banka očekuje da će inflacija pasti na oko dva odsto 2025. godine, kako je predvidjela.

Banka želi da osigura da taj trend bude trajan i za sada ne mijenja referentnu kamatu.

Posljedica oštre monetarne politike ECB-a da bi se zauzdale cijene je to što privreda u eurozoni stagnira gotovo godinu i po dana, i ekonomisti smatraju da je ta banka suviše obazriva čime može da ugrozi jačanje privredne aktivnosti.

U novim makroekonomskim projekcijama objavljenim danas, ECB je smanjila prognozu rasta BDP-a u zoni eura 2024. godine na 0,6 procenata, dok je ranije predviđala 0,8 procenata.

ECB je zadržala prognozu rasta za iduću godinu na 1,5 odsto, i malo je podigla za 2026. godinu na 1,6 odsto, dok je ranije očekivala 1,5 odsto,

Finansijska tržišta očekivala su da će ECB početi da smanjuje svoju referentnu kamatnu stopu već u aprilu, ali sada računaju da će to biti u junu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.