Šimun naložio provjeru rada zdravstvenih ustanova i direktora: Sankcije za one koji nijesu radili po zakonu ili su narušili ugled ustanove
Vojislav Šimun, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja saopštilo

Šimun naložio provjeru rada zdravstvenih ustanova i direktora: Sankcije za one koji nijesu radili po zakonu ili su narušili ugled ustanove

Ministarstvo zdravlja po nalogu ministra Vojislava Šimuna provjerava rad zdravstenih ustanova, među kojima je i Klinički centar, i njihov rukovodeći kadar, saznaje CdM.

Ovu informaciju za CdM je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja, uz jasnu poruku – gdje god postoji narušen ugled ustanove, greške u procedurama ili kršenje zakona, Ministarstvo će adekvatno reagovati.

Kako su za CdM kazali u Šimunovom resoru, trenutno je u toku detaljna analiza poslovanja zdravstvenih ustanova, uključujući i rad direktora.

“Odluke o daljem statusu zaposlenih biće donijete na osnovu činjeničnog stanja, strogo po profesionalnim kriterijumima. Ukoliko se utvrdi kvalitet usluga, profesionalizam i etičnost, takvi menadžmenti će biti podržani”, navode iz Ministarstvu zdravlja.

Iz ovog resora poručuju da je za efikasno funkcionisanje, dobru organizaciju rada i finansijsku održivost zdravstvenih ustanova veoma važno da se na rukovodećim pozicijama nalaze stručnjaci, koji posjeduju kvalitet i znanje i ispunjavaju profesionalne i moralne standarde.

“U cilju utvrđivanja dosadašnjeg učinka i kvaliteta rada, Ministarstvo zdravlja formiralo je komisiju koja se sastoji od ekonomista, ljekara i pravnika zaposlenih u Ministarstvu zdravlja. Cilj ove komisije je provjera stručnog rada zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Komisija je izvršila kontrolu jednog broja ustanova, kako većih tako i manjih u svim regijama zemlje. Pomenuti proces podrazumijevao je uvid i izuzimanje dokumentacije u cilju sagledavanja trenutnog stanja i uočavanja eventualnih nepravilnosti u radu. Na osnovu prikupljenih informacija, biće sačinjeni izvještaji koji će poslužiti Ministru zdravlja za dalje postupanje”, poručuju iz Ministarstva zdravlja u odgovoru na pitanja CdM-a.

Na pitanje da li Ministarstvo ima informacije o navodnim zloupotrebama u Kliničkom centru kao što su uništavanje dokumentacije i fingiranje bilansa, iz ovog resora kažu da nemaju potvrđenih informacija.

“Ministarstvo zdravlja nema potvrđenih informacija o navodnim zloupotrebama kao što su uništavanje dokumentacije ili “fingiranje” bilansa. Napominjemo da su svi aspekti poslovanja zdravstvenih ustanova podložni pažljivoj analizi. Cilj ovih kontrola je povratak ugleda i povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore kao i obezbjeđivanje efikasne i kvalitetne zdravstvene usluge za sve građane”, zaključuju u izjavi za CdM u Ministarstvu zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.