Zatvorenik iz Alabame prvi u SAD koji će biti pogubljen azotnim gasom
Ilustracija

Zatvorenik iz Alabame prvi u SAD koji će biti pogubljen azotnim gasom

Vrhovni sud SAD odbacio je žalbu pravnog tima osuđenika Keneta Jugena Smita iz Alabame, koji će tako postati prva osoba u SAD koja će biti pogubljena azotnim gasom.

Njegov advokatski tim je kaznu nazvao „okrutnom i neobičnom“, a protivnici takvog kažnjavanja upozoravaju da bi korišćenje azota moglo da izazove nepotrebnu patnju, a njegovo eventualno curenje bi moglo da bude opasno za ljude prisutne u prostoriji, piše BBC.

Smit (58) osuđen je 1989. za ubistvo Elizabet Senet.

Alabama ima 30 sati da sprovede pogubljenje, što uključuje upumpavanje azotnog gasa kroz masku, počev od četvrtka u 6.00 po GMT.

On je ranije ove sedmice rekao za BBC da samo čekanje osjeća kao torturu.

Smit će tako postati prva osoba u SAD koja će biti pogubljena na taj način, a prema Informacionom centru za smrtnu kaznu, i prva na svijetu.

Advokati zatvorenika rekli su za BBC u srijedu uveče da su podnijeli još jednu žalbu Vrhovnom sudu, u nadi da će u posljednjem trenutku biti odloženo izvršenje kazne.

Udisanje čistog azota bez kiseonika izaziva uništavanje ćelija i dovodi do smrti. Savezna država Alabama je u sudskom podnesku navela da očekuju da Smit izgubi svijest u roku od nekoliko sekundi i umre za nekoliko minuta.

Međutim, neki medicinski profesionalci upozoravaju da čisti azot može da izazove čitav niz katastrofalnih posljedica, od nasilnih konvulzija do toga da preživi, ali u vegetativnom stanju.

Alabama i još dvije američke savezne države odobrile su korišćenje čistog azota kao alternativnog metoda pogubljenja, jer je sve teže pronaći ljekove koji su dio smrtonosne injekcije, što je uzrokovalo pad u broju pogubljenja na nacionalnom nivou.

Alabama je već pokušala da pogubi Smita smrtonosnom injekcijom prije dvije godine, ali nije to uspjela prije nego što je istekao državni nalog za smrtnu kaznu.

Za šta je osuđen?

Smit je bio jedan od dva muškarca osuđena za ubistvo 45-godišnje Senet u martu 1988, unajmljeni i plaćeni za to 1.000 dolara.

Ona je pretučena žaračem i izbodena u grudi i vrat, a njena smrt je tako izrežirana da izgleda kao upad u kuću i pljačka.

Njen muž Čarls Senet, propovednik u dugovima, naručio je ubistvo kako bi uzeo novac od osiguranja. On se ubio kada je saznao da je osumnjičen za ubistvo.

Smitov saučesnik, Džon Forest Parker pogubljen je 2010.

Smit je na suđenju priznao da je bio prisutan kada je žrtva ubijena, ali je rekao da nije učestvovao u napadu.

Surovo ili humano?

Visoki komesar UN za ljudska prava rekao je da bi ugušivanje Smita moglo biti okarakterisano kao mučenje, ili kao okrutni, nehumani i ponižavajući tretman, pozvavši da se od njega odustane.

Smitov advokatski tim je naveo da je metoda pogubljenja azotnim gasom „nedavno predstavljena i neispitana“, i mogla bi da dovede do toga da se on uguši sopstvenom pljuvačkom.

Glavni državni tužilac Stiv Maršal ranije je ovu metodu nazvao „možda najhumanijim metodom pogubljenja ikada“.

Smitov duhovni savjetnik velečasni Džef Hud biće prisutan u prostoriji kada pogubljenje počne. On je za BBC rekao da vjeruje da će biti u opasnosti ako azot procuri.

Alabama ima jednu od najviših stopa po glavi stanovnika u SAD kada se radi o izvršenju smrtnih kazni, a trenutno na nju čeka 165 osoba.

Od 2018. godine, ova država je odgovorna za tri neuspješna pokušaja pogubljenja smrtonosnom injekcijom, koje su osuđenici preživjeli.

Ti neuspjesi su doveli do interne istrage, koja je u velikoj mjeri krivicu zbacila na same osuđenike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.