Kovačevski podnosi ostavku radi pripreme izbora: U nedjelju nova vlada
Dimitar Kovačevski

Premijer Sjeverne Makedonije

Kovačevski podnosi ostavku radi pripreme izbora: U nedjelju nova vlada

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je danas najavio da će u četvrtak podnijeti ostavku da bi bila formirana privremena vlada za pripremu i sprovođenje majskih parlamentarnih izbora.

"Ostavku ću podnijeti u četvrtak. Time će cijela Vlada biti u ostavci", rekao je Kovačevski novinarima na skupu "Godina evropskih mogućnosti" u organizaciji Vlade.

Najavio je da će tehnička vlada, u kojoj ministre treba da ima i najveća opziciona partija VMRO DPMNE, biti izabrana u nedjelju i pozvao tu stranku koja je najavila da će njeni poslanici biti uzdržani, da glasa za izbor tehničke vlade "sa kojom će sprovesti demokratske izbore".

"Ima vremena do nedjelje da svi razmisle i da svi glasaju za tehničku vladu. Ne može neko da se ponaša kao dijete od 13 godina, govoreći: ‘Ja ću predložiti ministre, ali neću da glasam’. Svi moraju biti ozbiljni, nigdje na svijetu nećete naći primjer da predlažete ministre i tražite da neko drugi glasa za njih", rekao je Kovačevski.

Po zakonu, premijer podnosi ostavku 100 dana pred parlamentarne izbore da bi se formirala tehnička vlada u kojoj naveća opoziciona partija ima dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i zamjenike ministara za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Dvije najveće partije vladine koalcije – SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, dogovorile su se da tehnički premijer bude predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi iz DUI, koga će na tom mjestu zamijeniti poslanik SDSM.

Parlamentarni izbori će, po dogovoru parlamentarnih partija, biti 8. maja, u srijedu, zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije biće u srijedu, 24. aprila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.