Kovačevski siguran da će biti na čelu Vlade koja će S. Makedoniju uvesti u EU
Foto: AP

Parlamentarni izbori zakazani za maj

Kovačevski siguran da će biti na čelu Vlade koja će S. Makedoniju uvesti u EU

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski ubijeđen je da će on, nakon izbora koji će biti održani u maju, formirati narednu, proevropsku vladu koja će tu zemlju uvesti u Evropsku uniju (EU).

"Ja ću biti sljedeći mandatar, koji će formirati sljedeću proevropsku vladu. Građanima i Sjevernoj Makedoniji je potrebna SDSM kao državotvorna partija, sa jasnim prozapadnim demokratskim opredeljenjem, koja je spremna da u najkraćem roku uvede zemlju u EU. I građani će to dobiti, zato što ne zaslužuju ništa manje", rekao je Kovačevski.

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće održani 8. maja 2024, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora, dogovorili su, početkom decembra, lideri parlamentarnih stranaka.

Premijer Sjeverne Makedonije je podsjetio da je SDSM predvodila vladu kada je "zemlja prevazišla unutrašnje konflikte (2001. godine), kada je dobila status kandidata, kada je ušla u NATO i kada je je otvorila pregovore sa EU".

Kovačevski je, u intervjuu nedeljniku "Fokus", naglasio da je zajedništvo važno za sprovođenje važnih reformi.

"Za važne reformske procese, kojima ćemo konačno obezbijediti evropski kvalitet života u ovoj zemlji, potrebno je zajedništvo i stoga je pobjeda evropskog fronta na koji smo pozivali - izvjesna. Predsjednik države i vlade može biti samo neko ko ima koalicioni kapacitet", istakao Kovačevski.

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM je napravio poređenje njegove poltike sa, kako je rekao, izolacionističkom i nejasnom politikom najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE, koja je spriječila usvajanje ustavnih izmjena što je EU postavila kao uslov za drugu fazu pregovora i početak otvaranja poglavlja.

"Ne možete biti ni predsjednik kućnog savjeta ako imate podršku samo komšija sa sprata, jer vam je potrebna većinska podrška. Da rukovodstvo stranke koju pominjete ima minimum vrline saopštili bi kakvu budućnost spremaju građanima i državi, ako ona nije evropska", rekao je Kovačevski.

Prema njegovim riječima, "lako je lažnim patriotizmom dobiti glasove, ali je nepošteno, licemerno i opasno davati povjerenje ljudima koji imaju jedno lice pred javnošću, a drugo u pozadini".

"Na ulicama pričaju o siromaštvu, kriminalu, korupciji i vraćaju se u svoje fotelje u Bijeloj palati (sjedište VMRO-DPMNE) izgrađenom milionima eura pokradenih od građana. Zaklinju se u poštenje, a sarađuju sa sumnjivim strukturama iz podzemlja. To je mačka u džaku. Automobil koji niko ne bi kupio", rekao je Kovačevski.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.