Predsjednik Ekvadora: Nasilje narko bandi je problem za čitav svijet
Foto: Reuters

“Problem moramo riješiti iz korijena, a korijen je kod nas“

Predsjednik Ekvadora: Nasilje narko bandi je problem za čitav svijet

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa izjavio je da je ovonedeljka eskalacija nasilja bandi u njegovoj zemlji problem za čitav svijet.

Najmlađi predsjednik Ekvadora na toj je funkciji tek od novembra, a sada se suočava sa najvećom krizom zemlje u njenoj modernoj istoriji.

“Nisam ušao u ovo misleći da će biti lako“, rekao je on za BBC.

Tokom nemira dvojica vođa bandi su pobjegli iz zatvora, zatvorske čuvare držali su kao taoce, naoružani napadači upali su u televiziju u toku programa, a eksplozije su odjekivale širom zemlje.

Noboa je proglasio vanredno stanje i rat moćnim bandama koje kontrolišu šverc kokaina.

“Ne možemo da nastavimo sa ovom igrom koju ove terorističke grupe pokušavaju da uspostave“, rekao je.

On je naredio svojoj vojsci da “neutrališe“ 22 naoružane grupe koje je označio kao terorističke organizacije.

I Vašington je ponudio pomoć, pa će u Ekvador narednih nedelja stići delegacija iz SAD.

Njegovi kritičari nazivaju to američkim intervencionizmom, ali predsjednik Noboa pozdravlja taj potez.

“Ohrabrujuće je vidjeti da međunarodna zajednica zapravo obraća pažnju na ono što se ovdje dešava. To utiče na čitav svijet, narko-teroristi koji ovde djeluju imaju operacije u Evropi, u SAD. Problem moramo da riješimo iz korijena, a korijen problema je ovde“, dodao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.