Ko je moćni vođa ekvadorske bande 'Fito'?
Foto: Crimesite

Ko je moćni vođa ekvadorske bande 'Fito'?

Uhapšen je ovog vikenda zbog umiješanosti u atentat na predsjedničkog kandidata i odveden u zatvor visoke sigurnosti u pratnji skoro 4.000 vojnih lica. Ko je 'Fito', vođa ekvadorske kriminalne bande 'Los Choneros'.

Riječ je o fotografiji golih grudi, mišićavog, gojaznog muškarca s rukama iza glave, u pratnji teško naoružanih policajaca ekvadorske nacionalne policije.

Bradatog muškarca vraćaju u zatvor u kojem je donedavno bio, nadimak 'La Roca', stijena.

On je José Adolfo Macías Villamar, zvani Fito, koji se smatra najmoćnijim kriminalcem u Ekvadoru. Fito je vođa 'Los Choneros', kriminalne bande za koju se vjeruje da je naoružana ruka meksičkog kartela Sinaloa u toj zemlji.

Kazna

Fito je odrastao u ekvadorskom primorskom gradu, koji se smatra strateškom lokacijom za trgovinu drogom. Izdržava kaznu od 34 godine, od čega je odslužio 12. Pušten je početkom marta ove godine. Osuđen je za ubistvo, razbojništvo, nedozvoljeno držanje oružja i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Njegovi 'Los Choneros' poznati su kao 'hitmen'. Izveli su i među sobom krvavu bitku u zatvorima u zemlji 2020. godine nakon smrti prethodnog lidera. Život je izgubilo 300 zatvorenika.

Banda se tada raspala.

Ugrožen

Fito je optužen da je prijetio smrću 59-godišnjem bivšem novinaru i političaru Fernandu Villavicenciju. Ubijen je prošle srijede nakon predizbornog skupa.

U sedmicama prije ubistva, Villavicencio je nekoliko puta izjavio da mu je prijetio životom vođa bande Fito, koji mu je to jasno stavio do znanja preko posrednika.

Morao je da prestane da nastavi da priča o bandi.

"Ako nastavim da stalno spominjem Los Choneros, uništiće me."

Autor: Joost van der Wegen, LINK

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.