Cigarete skuplje 10, a bezdimne 30 centi
Ilustracija

Cigarete skuplje 10, a bezdimne 30 centi

Klasične cigarete od ponedjeljka će poskupjeti za oko 10 centi po paklici, dok će za takozvane bezdimne cijena biti povećana za oko 30 centi po paklici narednih dana a najkasnije do 1. februara, saznaju “Vijesti” kod trgovaca duvanskih proizvoda.

Razlog povećanja cijena je redovno usklađivanje akciza za duvanske proizvode od 1. januara ove godine, prema zahjevima Evropske unije. Nove cijene važiće do početka jula kada je planirano još jedno usklađivanje iznosa akciza i kada bi cigarete mogle ponovo poskupjeti za otprilike isti iznos.

Za dio brendova klasičnih cigareta, prema infomacijama “Vijesti”, cijene će biti već u ponedjeljak 15. januara, dok bi za dio drugih brendova one bile povećane u utorak ili srijedu.

Specifična akciza na klasične cigarete povećana je sa 49 na 50,5 eura na 1.000 komada, dok je istovremeno minimalna granica akcize na 1.000 komada cigareta povećana sa 83,50 na 86 eura. Kako su pojasnili trgovci duvanskih proizvoda povećanje akciza, koje ulaze u osnovicu i za obračun PDV-a, uslovilo je povećanje cijena klasičnih cigareta.

Akciza na takozvane bezdimne duvanski proizvod plaća se po kilogramu duvanske smjese i ona je januarskim usklađivanjem povećana sa 145 na 190 eura, što utiče na povećanje cijena za oko 30 centi po paklici.

Usklađivanje akciza za bezdimne duvanske proizvode od ranije kasni u odnosu na klasične cigarete, zbog čega je sada kod njih stopa povećanja veća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.