U Kanadi će na svakoj cigareti biti ispisano upozorenje o štetnosti duvana: Hrabar potez u kampanji protiv duvana
Ilustracija

U Kanadi će na svakoj cigareti biti ispisano upozorenje o štetnosti duvana: Hrabar potez u kampanji protiv duvana

Kanada će postati prva zemlja u kojoj će na svakoj cigareti pojedinačno morati da budu ispisana upozorenja o štetnim posljedicama duvana po zdravlje ljudi.

Mjeru su prošle godine najavile kanadske zdravstvene vlasti, a propisi bi trebalo da stupe na snagu 1. avgusta. Uvodiće se postepeno u zavisnosti od veličine cigareta, prvo na najvećim, a na kraju na svim cigaretama.

“Ovaj hrabar korak učiniće da poruke upozorenja o posljedicama po zdravlje budu praktično neizbježne“, rekla je kanadska ministarka za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti Karolin Benet.

Upozorenja “otrov sa svakim dimom“, “duvanski dim šteti djeci“ i “cigarete izazivaju impotenciju“ biće ispisana na engleskom i francuskom.

Ministarstvo zdravlja Kanade saopštilo je da je cilj ove strategije da se smanji konzumacija duvana na ispod pet odsto do 2035.

Benet je rekla da od posljedica pušenja svake godine umre 48.000 Kanađana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.