Španija potvrdila da priznaje kosovske pasoše, ali ne i Kosovo
Ilustracija

Španija potvrdila da priznaje kosovske pasoše, ali ne i Kosovo

Špansko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Španija prihvatila kao važeći pasoš Kosova iako ne priznaje njegovu nezavisnost, objavio je danas dnevnik Pais (El Pais).

Pozivajući se na izvore iz Ministarstva spoljnih poslova, Pais navodi da sada sve države članice EU koje su dio šengenskog prostora a ne priznaju nezavisnost Kosova (Španija, Grčka, Slovačka) prihvataju upotrebu običnih kosovskih pasoša, ali i ističe da to "ni na koji način ne znači priznanje Kosova".

Isti izvori su dodali da bi "bez ove izmjene, nosioci kosovskih pasoša imali problema sa legalnim posjetama državama koje nisu priznale Kosovo".

Naglasili su takođe da "Španija daje prednost i nastaviće da da daje prednost dijalogu Beograda i Prištine kao načinu da se riješi pitanje Kosova" i "nastoji da minimizira njegov uticaj na građane".

Španska vlada je posljednjih godina uslovljavala priznanje nezavisnosti Kosova postizanjem sporazuma sa Srbijom, ali je uvjeravala da neće ometati približavanje Prištine Evropskoj uniji. Tako je španska vlada prihvatila učešće kosovskih vlasti na samitima EU i Zapadnog Balkana, ali bez zastava i simbola države Kosovo. Posljednji takav samit održan je 13. decembra u Briselu, pod španskim predsjedavanjem Unijom, podsjeća Pais.

Kosovo je posljednja zemlja Zapadnog Balkana čijim građanima je bila potrebna viza za ulazak u šengenski prostor, dodaje list.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.