Rekordno niske temperature u Švedskoj i Finskoj: Zabilježeno minus 40 stepeni
Ilustracija

Rekordno niske temperature u Švedskoj i Finskoj: Zabilježeno minus 40 stepeni

U Finskoj i Švedskoj su danas zabilježene najniže temperature tokom ove zime od oko minus 40 stepeni Celzijusovih.

U selu Nikkaluokti, naseljenom domorodačkim narodom Laponcima u sjevernoj Švedskoj, temperatura se jutros spustila na minus 41,6 stepeni, javila je švedska javna televizija SVT.

“To je najniža temperatura izmjerena do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme“, rekao je meteorolog Nils Holmkvist.

Izuzetno hladno vrijeme izazvalo je velike probleme u željezničkom saobraćaju na sjeveru Švedske, rekli su željeznički operateri, prenio je AP. Švedski meteorološki i hidrološki institut saopštio je da je temperatura od minus 30 stepeni zabilježena na nekoliko lokacija u sjevernoj Švedskoj.

Takođe je izdao upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, navodeći da sniježne padavine i jak vetar u srijedu mogu da izazovu probleme. Njegovo drugo po redu upozorenje važi od ponoći do srijede.

U susjednoj Finskoj, rekordno niska temperatura ove zime zabilježena je jutros u sjeverozapadnom gradu Jlivijeska od minus 37,8 stepeni. Na nekoliko lokacija u regionu Arktičke Laponije zabilježene su temperature niže od minus 30 stepeni.

Glavni grad Finske, Helsinki, takođe je pogođen velikom hladnoćom, a očekuje se da će se temperatura tokom ove sedmice kretati između minus 15 i minus 20 stepeni. Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na izuzetno hladno vrijeme tokom ove sedmice sa prognoziranim temperaturama nižim od minus 40 stepeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.