Umro tvorac “gloka“: Kako je proizvođač plastike za domaćinstvo stvorio revolucionarni pištolj
Foto: Reuters

Umro tvorac “gloka“: Kako je proizvođač plastike za domaćinstvo stvorio revolucionarni pištolj

Austrijski proizvođač oružja i tvorac pištolja marke "glok", Gaston Glok umro je u 94. godini života, objavila je njegova kompanija u četvrtak, prenosi N1.rs.

Gaston Glok, koji je živio povučeno i daleko od očiju javnosti, postao je svjetski poznat pošto je početkom osamdesetih godina, izumio pištolj „glok 17“ koji je napravio revoluciju na tržište malokalibarskog oružja i postao standardno naoružanje policije u Austriji, Njemačkoj i SAD.

Glok je bio inženjer specijaliziran za polimere i do tada nije imao iskustva s naoružanjem, ali je na raspisani konkurs austrijskih oružanih snaga koje su tražile novo standardno naoružanje i zamjenu za zastareli model „valter P38“ u garaži u predgrađu Beča konstruisao novi model.

Njegova istoimena firma, koja je do tada proizvodila predmete za svakodnevnu upotrebu od plastike i metala, postala je jedan od najpoznatijih proizvođača oružja na svijetu.

Osim njemačkih i austrijskih oružanih snaga, Glokovo oružje koriste i vojske Velike Britanije i Francuske, a u međuvremenu i 80 odsto američkih policajaca nosi oružje firme iz bečkog predgrađa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.