Kurti: Srbija sprema nove napade na Kosovo

Kurti: Srbija sprema nove napade na Kosovo

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas na konferenciji za medije da se priprema, kako je naveo ,novi napad na Kosovo i da to planira Milan Radoičić sa pripadnicima Civilne zaštite, kao i da ne razumije zašto Tužilaštvo nakon tri mjeseca od događaja u Banjskoj još uvijek nije podiglo optužnice.

„Poslije napada u Banjskoj, Milan Radoičić je pušten u rekordnom roku, ali nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima Civilne zaštite“, rekao je Kurti i dodao da Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA.

Dodaje da je nakon napada u Banjskoj, Milan Radoičić oslobođen od strane srpkog suda u kratkom vremenu, i sada se priprema za nove napade zajedno sa grupom “Civilna zaštita”.

“Naredba za teroristički i zločinački napad na Banjsku koji je planirala i organizovala država Srbije, objavljena je dan ranije, prije tačno tri mjeseca, u prostorijama preduzeća „Novi Pazar PUT“. Na ovoj lokaciji bila su koncentrisana vozila, oružje i sav arsenal pripremljen i korišćen u Banjskoj. Ova kompanija, koja se nalazi na listi sankcija SAD, u vlasništvu je braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je bivši srpski pukovnik u penziji koji je učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Ovu kompaniju je posjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada pohvalio rad direktora i obratio mu se kao čoveku koji je najbrži od svih vozača”, rekao je on.

“Predsjednik Srbije je tada izjavio da mu je teško da pronađe rješenje sa ljudima iz Prištine, misleći na mene, koji po njemu traže razloge za sukobe i napad na srpski narod, a on se pripremao za napad što se desilo 24. septembra”, objašnjava Kurti.

Kurti ističe da je tokom novembra 2023. godine bilo planirano da se obavi napad u pravcu opštine Zubin Potok sa namjerom da se zauzme vila Milana Radočića, ali je to obustavljeno zbog izbora u Srbiji.

“Prethodni osvetnički plan prema policiji Kosova se promijenio, i to nakon što su intenzivirane zajedničke patrole Kfora i Kosovske policije prema granici sa Srbijom. Na poligonu srpske vojske ponovo su započete vježbe terorističke grupe Civilna zaštita, koji su bili učesnici napada u Banjskoj”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je izrazio i žaljenje što Specijalno tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnice zbog dešavanja u Banjskoj.

Svečlja: Od 2021. bilo je 114 napada na sjeveru Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja kazao je da je cilj napada Srbije u Banjskoj bio da destabilizuje jedan dio Kosova.

“Teroristička grupa je podržana, i ima direktne veze sa Srbijom. Pripremljena je za napad na poligonima, i snabdijevana je oružjem iz depoa Srbije. Kao institucija pružili smo činjenice koje potvrđuju da je Srbija bila odgovorna za napad. Podijelili smo informacije i sa međunarodnim partneirma”, kazao je Svečlja.

Svečlja ističe da je prema podacima Kosovske policije, od 2021. godine do danas institucije i funkcioneri napadnuti su 114 puta na sjeveru Kosova.

“Istražni angažmani policije na rasvjetljavanju istraga pokazuju da su iste vojne strukture Srbije posvećene destabilizaciji naše zemlje. To su iste terorističke strukture koje su bile uključene u barikade gdje su mnogi od zabarikadiranih kamiona imali eksploziv i druga eksplozivna sredstva”, rekao je Svečlja.

Izvor:Kosovo online

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.