Agencija za privatizaciju na Kosovu preuzela Rajsku banju u Zvečanu: Beograd oštro reagovao
Foto: Guliver images

Agencija za privatizaciju na Kosovu preuzela Rajsku banju u Zvečanu: Beograd oštro reagovao

Kosovska agencija za privatizaciju (AKP) preuzela je upravu nad kompleksom "Rajska banja" u Banjskoj kod Zvečana, kao imovinu društvenog preduzeća na Kosovu, i dala je u zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je za Radio Slobodna Evropa generalni direktor ove agencije Arben Limani.

Limani je rekao da je AKP već neko vreme pokušavala da kontaktira lica ili subjekte koji su koristili ovu imovinu, ali da nije bilo odgovora, pa je zatražena pomoć kosovske policije za preuzimanje ove imovine, koja je koji se nalazi na sjeveru Kosova naseljenom većinom Srbima.

Zamjenik direktora Policije Kosova za region sjever Veton Eljšani (Elshani) rekao je za RSE da je policija pomagala u preuzimanju kompleksa "Rajska banja".

Na vijest da je kosovska agencija preuzela kompleks u Banjskoj, oštro je reagovala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, koja je navela da su pripadnici kosovske policije "potpuno bespravno i pod prijetnjom silom istjerali radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana".

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković je naveo da će Srbija o ovom slučaju obavijestiti međunarodnu zajednicu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

U prostorijama ovog kompleksa, posle napada na kosovsku policiju u septembru u mjestu Banjska koji je izvela grupa naoružanih Srba, uhapšene su dvije osobe, ali su ih vlasti kasnije pustile.

Tokom napada ubijeni su kosovski policajac i tri naoružana napadača. Kosovo okrivljuje Srbiju za ovaj napad, ali Beograd poriče da je u tome učestvovao.

Rekonstrukciju odmarališta "Rajska banja" započela je 2015. godine Vlada Srbije preko svoje Kancelarije za Kosovo. U taj projekat uloženo je oko sedam miliona eura.

Tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić potpisao je ugovor o restauraciji banje s Eparhijom prizrenskom Raškom Srpske pravoslavne crkve i predsjednikom Privremenog opštinskog organa Ivanom Todosijević. Tako je kompleks "Rajske banje" postao vlasništvo Vlade Srbije, Crkve i Privremenog opštinskog organa Zvečani.

Na Kosovu je ovaj kompleks registrovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću na ime Aleksandra Zlatkovića.

Reakcija Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković je ocenio da je "Srbima na ovaj način još jednom iz Prištine poručeno da nemaju pravo na razvoj svojih lokalnih zajednica, niti pravo na posao i socijalnu sigurnost".

"Osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svijetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine", naveo je Petković.

"Jasno je da je današnja akcija Prištine u selu Banjska deo plana etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije", dodao je Petković.

Reagovala je i Srpska lista uz navode da Vlada premijera Aljbina Kurtija "otima" banjski kompleks "pred očima međunarodne zajednice".

"Kompleks 'Rajska banja' je izgrađen isključivo novcem Vlade Republike Srbije investiranog preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ovaj kompleks je otvoren 2019. godine i kosovske institucije nisu u njega uložile ni jedan jedini dinar te nemaju nikakvog pravnog osnova da budu u njemu ili glume vlasnike ovog kompleksa", navode u saopštenju.

Ova najveća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda, traži "hitnu reakciju međunarodne zajednice, zemalja Kvinte i posrednika u dijalogu".

Limani je rekao da imovina kompleksa u Banjskoj pripada društvenom preduzeću Trepča Standard, čije je sjedište u Sjevernoj Mitrovici.

"Po svoj prilici neko je renovirao zgradu u određenom vremenskom periodu, što ne znamo jer smo tamo imali veoma ograničen pristup. I sada, kada smo tamo dobili pristup, pokušali smo da kontaktiramo tamošnja lica ili subjekte koji su to koristili, kako bismo shvatili po kom pravnom osnovu to koriste", rekao je Limani.

On je naveo da je "upravni odbor AKP-a, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova, za potrebe i javni interes Ministarstva, odlučio je da se ovi objekti daju u zakup za usluge Ministarstva unutrašnjih poslova. Dodao da je odluka donijeta na sastanku održanom 14. decembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.