Popis se odvija nesmetano, niko ne odbija popisivače
Ilustracija

Popis se odvija nesmetano, niko ne odbija popisivače

Popis u Crnoj Gori odvija se nesmetano i tim procesmo su očigledno zadovoljni i političari, od kojih su ga neki dugo osporavali, i Monstat, koji ga sprovodi.

"Kroz Agendu 2030 i uz sprovođenje razvojnih politika, važno je da se dobiju kvalitetni podaci popisa stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je u toku", kazao je premijer Milojko Spajić.

On se sastao sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom, sa kojom je razgovarao o nastavku jačanja saradnje prema zajedničkom cilju – ispunjavanju Agende 2030, dostizanju ciljeva održivog razvoja i ubrzanju završetka procesa evropske integracije.

"Drago nam je da smo nakon mjesec dana pregovora došli do rješenja u kome su svi zadovoljni. Sam proces otvara prostor da u ambijentu saradnje i međusobnog uvažavanja možemo donositi i druge važne odluke za našu zemlju", ocijenio je premijer.

Zadovoljstvo dosdašnjim tokom popisa iskazale su i skoro sve političke partije, a iz Monstata kažu da od 3. decembra, kada je počeo popis u Crnoj Gori, nemaju saznjanja da građani ne dozvoljavaju da budu popisani.

Monstat je saopštio da će se od 100 do 500 eura kazniti za prekršaj osoba ako zloupotrijebi postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike, ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija.

Kazne i za popisivače

U Monstatu podsjećaju da su Zakonom o popisu propisane i kaznene odredbe za popisivače, instruktore i kontrolore.

"Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 eura kazniće se za prekršaj popisivač, instruktor, kontrolor i drugo lice koje vrši poslove u vezi s popisom ako blagovremeno i na propisan način ne vrši poslove u vezi sa popisom. S tim u vezi, sve nepravilnosti koje se odnose na postupanje suprotno Uputstvu za popisivanje podliježu pokretanju prekršajnog postupka. U tom smislu, upitnici se popunjavaju isključivo hemijskom olovkom, po pravilu dobijenom od strane Uprave za statistiku. Upotreba bilo kojih drugih olovaka, posebno "piši-briši", kažnjivo je shodno pomenutom članu zakona. Osnovni cilj popisa jeste da se utvrdi tačan broj lica koja žive i koriste infrastrukturu nekog geografskog područja", kažu iz Monstata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.