Opozicija traži da Monstat ima pristup bazi podataka MUP-a
Ilustracija

DPS će uskoro predati u skupštinsku proceduru izmjene zakonske regulative u cilju poboljšane kontrole obrade podataka popisa, vjeruju da imaju dovoljnu podršku

Opozicija traži da Monstat ima pristup bazi podataka MUP-a

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) uskoro će podnijeti u skupštinsku proceduru izmjene zakonske regulative kako bi se Upravi za statistiku (Monstat) omogućio pristup bazama podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, a u cilju eliminisanja mogućnosti potencijalnog unosa podataka ,,nepostojećih“ građana na popisu stanovništva.

Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa još nije razmatrao ovu inicijativu, ali prema nezvaničnim informacijama Pobjede postoji načelna saglasnost za ovaj vid dodatnog kontrolnog mehanizma kojim bi se, kako su ranije rekli u DPS-u, popis finalizirao uz puno povjerenje svih učesnika procesa i dobili rezultate koji predstavljaju stvarnu sliku stanja u Crnoj Gori. Nezvanična saznanja Pobjede govore da bi ovaj vid kontrole bio dodatni mehanizam u odnosu na Komisiju koja je formirana a čiji je predsjednik podnio ostavku.

Zato u toj partiji, ali i Socijaldemokratskoj Crnoj Gori (SD) očekuju da će ovaj prijedlog dobiti podršku većine poslanika u parlamentu.

“Mislim da će inicijativa biti realizovana. Za sada, na osnovu izjava koje dobijamo i razgovora koje imamo, ne očekujemo bilo kakvu opstrukciju po ovom pitanju jer je to stav struke, Monstata i svih članova skupštinskog odbora, koji nije osnovan samo da bi se pratilo prikupljanje podataka za popis, već i obrada i na kraju publikacija tih podataka“, kazao je za Pobjedu Jevto Eraković, poslanik DPS-a i član Odbora za praćenje primjene Sporazuma o popisu.

Kontrola i validnost

Popis stanovništva trajao je od 3. do 28. decembra, sa dva dana produžetka za građane koji su se naknadno prijavili Monstatu za dostavljanje podataka. Popisano je nešto više od 632.000 osoba, a iz Monstata su najavili da će prve preliminarne podatke, kada je u pitanju broj stanovnika po opštinama i eventualnom trendu rasta ili pada, imati 25. januara.

Sa druge strane, Eraković naglašava da podaci za koje je javnost najviše zainteresovana ne mogu biti objavljeni dok se sav materijal ne upari i provjeri.

“Od starta smo insistirali na softveru koji će omogućiti građanima da provjere da li je ono što su prijavili zaista tako obrađeno, ali koji bi i osigurao kontrolu obrade podataka kako bi se elimisala bila kakva mogućnost da neko ko nije državljanin Crne Gore da nepotpune ili netačne podatke i na taj način uđe u obradu za ovaj popis“, istakao je Eraković.

“Automatski smo reagovali na sve nepravilnosti koje smo registrovali tokom popisa zahvaljujući jednom dogovorom postignutom mehanizmu. Na taj način smo detektovali i probleme sa “piši-briši“ olovkama. To je pokazalo važnost kontrole ovog procesa. Ono što treba da zna svaki naš građanin koji voli ovu državu je da nećemo nikome dozvoliti da u bilo kom trenutku ugrozi ovaj proces. Naravno, neko će reći da je lako sada pričati kada je završeno prikupljanje podataka. Ne - koliko je važno prikupljanje podataka, toliko je važna i obrada i pravilna prezentacija tih podataka“, poručio je Eraković.

Sa njim je saglasan poslanik SD-a i član skupštinskog odbora koji se bavi pitanjem kontrole popisa Nikola Zirojević. On je za Pobjedu rekao da njegova partija daje punu podršku inicijativi DPS-a da se Monstatu omogući pristup podacima MUP-a, te da očekuje podignutu ruku svih poslanika za predložene izmjene.

Temeljan provjera

“Svaka inicijativa čiji je cilj poboljšana kontrola procesa popisa stanovništva, odnosno u ovom slučaju poboljšana kontrolu samog unosa podataka, izbjegavanja postojanja “nepostojećih“ građana, preminulih lica koja su eventualno popisana, duplih popisanih građana, naići će na našu podršku i razumijevanje“, naglasio je Zirojević.

Podsjetio je da je i na sjednicama Odbora apostrofirao koliko je detaljna provjera neophodna radi dobijanja kvalitetnih i preciznih podataka.

“Svjedočili smo da je sami proces popisa stanovništva suočen sa brojnim izazovima koje smo dosta uspješno otklanjali, tako da smatram da je ovo veoma kvalitetna inicijativa i da je ovo nešto oko čega ne bi trebalo da bude sporenja od strane bilo koga. Ovdje se ne radi o političkom pitanju, već da omogućimo Monstatu da pristupi podacima MUP-a i da na što kvalitetniji način dođemo do rezultata popisa stanovništva. Tako da očekujem da ove izmjene i dopune zakona dobiju podršku svih poslanika u parlamentu“, zaključio je Zirojević.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.