AP: Kakve poruke je “velika petorka“ donosi u Prištinu i Beograd
Foto: AP

AP: Kakve poruke je “velika petorka“ donosi u Prištinu i Beograd

Pod naslovom "Izaslanici EU i SAD pozivaju Kosovo i Srbiju na dijalog da bi ublažili rastuću napetost", američka novinska agencija AP danas piše o posjeti "Velike ptorke" Prištini i Beogradu.

“To je prva takva posjeta od 24. septembra kada je oko 30 srpskih naoružanih napadača prešlo na sjever Kosova, ubivši policajca i postavili barikade, prije nego što su započeli višesatni obračun sa kosovskom policijom. Ubijena su trojica naoružanih napadača“, navodi AP u tekstu iz Prištine.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak i njegov američki kolega Gabrijel Eskobar, u pratnji najviših diplomata Njemačke, Francuske i Italije, sastali su se u Prištini s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a zatim su stigli u Beograd.

“Ako ne bude dijaloga, moglo bi doći do ponavljanja eskalacije“, rekao je Lajčak posle sastanka sa Kurtijem.

Lajčak je rekao, navoodi AP, da su oštro osudili “teroristički napad na kosovsku policiju od strane naoružanih pojedinaca (koji) predstavlja jasnu eskalaciju bez presedana“.

Dodao je da je taj napad veoma jasno podvukao da su i “deeskalacija i normalizacija sada hitniji nego ikada“.

I Srbija i Kosovo žele da se pridruže EU koja im je poručila da prvo moraju da riješe svoje razlike, navodi AP.

Agencija piše da zapadne sile žele da Kosovo i Srbija sprovedu plan od 10 tačaka koji je EU iznijela u februaru da okončaju višemjesečne političke krize. Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su tada dali saglasnost, ali uz neke rezerve koje nisu razriješene, uglavnom na osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

EU i SAD vrše pritisak na Kosovo da dozvoli stvaranje ZSO, da koordinira rad na obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, planiranju zemljišta i ekonomskom razvoju na lokalnom nivou, prenosi AP.

Ustavni sud Kosova je, kako se podjseća, proglasio neustavnim sporazum Prištine i Beograda iz 2013. o formiranju srpske asocijacije, rekavši da taj plan ne uključuje druge etničke grupe i da bi mogao da podrazumijeva korišćenje izvršnih ovlašćenja za nametanje zakona.

“Priština strahuje da je nova asocijacija pokušaj Beograda da stvori srpsku mini državu sa širokom autonomijom, sličnu Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini“, kaže AP.

Lajčak je danas pozvao Prištinu da “bez daljeg odlaganja krene u uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“.

“Bez toga neće biti napretka na evropskom putu Kosova“, rekao je on, a Kosovu i Srbiji je EU primarni cilj.

EU je u julu uvela kaznene mjere Kosovu zbog odbijanja ASM, obustavljanja finansiranja nekih projekata i zaustavljanja posjeta najviših diplomata, konstatuje AP.

“Posle neuspjeha septembarskih pregovora Kurtija i Vučića i nedavnog rasplamsavanja stanja, nejasno je kada bi mogla da se održi još jedna runda sastanaka, a čini se da EU ima malo uticaja“, piše agencija i dodaje da su “Sjedinjene Države drugi ključni igrač u tom procesu“.

Kosovo je pozvalo Evropu da sankcioniše Srbiju koju okrivljuje za napad 24. septembra, rekavši da ne može biti daljih razgovora i zahtevajući veće bezbjednosne mjere od zapadnih sila zbog straha od povećanog prisustva srpskih vojnih snaga duž njene granice, prenosi AP.

Dalje se kaže da “na Zapadu postoji široko rasprostranjena bojazan da bi Rusija, da bi skrenula pažnju svijeta sa svog rata protiv Ukrajine, mogla da iskoristi Beograd za ponovno rasplamsavanje etničkih sukoba na Balkanu koji je doživio niz krvavih bitaka tokom 1990-ih tokom raspada Jugoslavije“.

NATO je pojačao KFOR, koji inače ima 4.500 vojnika, sa dodatnih 200 iz Ujedinjenog Kraljevstva i više od 100 iz Rumunije i poslao teže naoružanje da pojača borbenu moć mirovnih snaga, podsjeća AP.

“Srbija i njena bivša pokrajina Kosovo su decenijama u sukobu. U njihovom ratu 1998-99. poginulo je više od 10.000 ljudi, uglavnom kosovskih Albanaca. Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali je Beograd odbio da prizna taj potez“, piše na kraju teksta AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.