Usvojen predlog: Sveta Petka novi Dan Opštine Pljevlja
Opština Pljevlja

Usvojen predlog: Sveta Petka novi Dan Opštine Pljevlja

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja usvojili su izmjene i dopune Statuta Opštine Pljevlja kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku.

Odbornici Skupštine opštine Pljevlja podržali su sa 19 glasova izmjene Statuta kojima se mijenja dan opštine.

Izmjene su podržali odbornici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja i tri odbornika Demokrata.

Jedan odbornik Demokrata, Milojica Tešović, je bio uzdržan.

Protiv su bili odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS) i odbornik URE, dok su odbornici Pokreta Evropa sad prije glasanja napustili salu.

Poslije postavljanja odborničkih pitanja predsjednica lokalnog parlamenta Jovana Tošić je saopštila da je na osnovu odredaba člana 81 Skupštine opštine Pljevlja utvrđeno da u slučaju da nadležno radno tijelo, a u ovom slučaju Odbor za statut i propise u vezi sa usvajanjem dnevnog reda predloži da se određeni predlog ne uvrsti u dnevni red zbog nepostojanja pravnog osnova, Skupština odlučuje bez pretresa.

To može da utradi iako je Odbor za statut i propise većinom glasova odbio predlog o promjeni Dana opštine Pljevlja.

Poslije obavljenog glasanja da se ova tačka ne uvrsti u dnevni red za navedeni predlog je glasalo 14 odbornika, protiv je bilo 19, bez uzdržanih odbornika, pa je predsjednica lokalnog parlamenta konstatovala da nije prihvaćen predlog Odbora za statut i propise da se na sjednici Skupštine ne raspravlja o promjeni Dana opštine Pljevlja.

Nakon toga predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš je obrazložio svoj predlog da se za Dan opštine Pljevlja proglasi 27. oktobar, dan Svete Petke, zaštitnice grada.

Takođe je naveo da je taj datum najznačajniji, istorijski utemeljen, najslavniji dan za sve građane Pljevalja, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Poslije sprovedene, često i burne rasprave, u kojima se čulo mnogo suprostavljenih tonova, odlukom većine odbornika skupština je utvrdila nacrt izmjena i dopuna statuta opštine Pljevlja.

Za promjenu statuta glasalo je 19 odbornika, 9 glasova je bilo protiv, uz jedan uzdržani glas.

Dan opštine do sada se proslavljao 20. novembra. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.