BS Pljevlja: Glorifikacija zločina i pozivi na nove etničke pogrome u Pljevljima?
Opština Pljevlja

BS Pljevlja: Glorifikacija zločina i pozivi na nove etničke pogrome u Pljevljima?

U sali Skupštine Opštine Pljevlja, 20. oktobra, povodom Dana Svete Petke (da, istog onog dana koji je lokalna Skupština izglasala kao novi Dan Opštine, kao datum koji nas miri, a Vlada Crne Gore koja ”jamči sekularnost i promoviše multikulturalnost” i dalje taktički ćuti), organizovana je promocija knjige ”Odlikovani i unapređeni u JVuO 1945-1945″, koja otvoreno veliča četnički pokret, saopšteno je iz Opštinaskog odbora Bošnjačke stranke Pljevlja.

Iz te partije se pitaju da li je ta knjiga klasičan primjer istorijskog revizionizma možemo zaključiti već po samom naslovu.

“U samoj knjizi se neće pominjati ni zločini etničkog čišćenja četnika na teritoriji Sandžaka, Čajniča i Foče nad muslimanskim stanovništvom, ni više od 20 000 žrtava, sadističko i sistematsko ubijanje žena, djece i staraca, neće se ni pominjati zločini četnika nad pripadnicima NOP-a i njihovim porodicama u Crnoj Gori, niti posebno poglavlje knjige biti posvećeno tkz. ,,crnim trojkama”, čiji je najbolji promoter Pop Maca i njegovi zločini nad pljevaljskim ženama, neće se pominjati ni unapređenja četničkih oficira za zločine nad srpskim stanovništvom u Boleču, Vraniću, Drugovcu itd., neće se pominjati dokumenti o saradnji četnika sa Njemcima, ustašama i drugim kvislinzima, niti plate, spiskovi nagrada, obroci i kilogrami makarona koje su četničke jedinice direktno dobijale od italijanske vojne uprave u Pljevljima, ali i cijeloj Crnoj Gori”, navodi se u saoštenju.

Kako su istakli iz OO BS Pljevlja, to se sve zna, ali tako je moralo biti, jer cilj opravdava sredstva! A glavni cilj četničkog pokreta, kako u toku 1941-1945. godine, tako i današnjih organizatora ove sramne tribine, je promocija ideje etničkih čistih teritorija od nesrpskog stanovništva, koristeći sve dozvoljne i nedozvoljne metode.

“Jer postojanje četničkog pokreta bilo bi obesmišljeno da nije bilo postojanja partizanskog pokreta i nesrspskih elemenata u Drugom Svjetskom ratu, četničkom pokretu bi u tom slučaju kao jedina dužnost ostala promocija fašističke i nacional-šovinističke ideje okupatora, kao njihovih saveznika”, dodaju.

Takođe ističu, ne trebamo poznavati pomenute istorijske činjenice da bi shvatili namjeru oragnizatora ove promocije, a to je promocija i indoktrinacija istorijski nepismenih narodnih masa, za neke nove pogrome nepodobnih i neka nova etnička čišćenja i ,,zapljuvavanje teritorija, metodom krvi i tla”.

“Organizatorima (koji su u Pljevljima poznati da posle svakog sličnog skandala pozivaju na zajedništvo), nek služi na čast, to što u gradu u kome su od četničke ruke u toku Drugog Svjetskog rata stradalo preko 3000 naših sugrađana, kako islamske, tako i pravoslavne vjeroispovjesti, pokušava na ovako prizeman način da promoviše četničku ideologiju” poručuju iz OO BS Pljevlja.

Ipak, dodaju, vjerovatno najveći doprinos novom talasu revizionizma koji razara vjekovni multivjerski i multietnički sklad u Pljevljima, svojim ćutanjem dala je Vlada Crne Gore.

“Pljevlja su otpisana i prežaljna, kao neka nova SAO u toku devedesetih, ovaj put u Crnoj Gori. Ali ono o čemu bi trebali da razmisle jeste narodna – ,,ako neće brijeg Muhamedu, hoće Muhamed brijegu”, tj. ako neće Vlada i državne institucije Pljevljima reagovati, sjutra će vam, trenutno aktuelni pljevaljski nacionalistički i šovinistički narativ i kultura u Podgoricu i Cetinje”, zaključuju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.