Si Đinping, francuski predsjednik Emanuel Makron i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održali trilateralni liderski sastanak Kine, Francuske i EU
Foto: Mediabiro

Si Đinping, francuski predsjednik Emanuel Makron i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održali trilateralni liderski sastanak Kine, Francuske i EU

Kineski predsjednik Si Đinping danas prije podne, po lokalnom vremenu, u Jelisejskoj palati zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen održao je trostrani liderski sastanak Kine, Francuske i EU.

Si je ukazao da Kina dosljedno gleda na odnose Kine i EU iz strateške i dugoročne perspektive, i da je Evropa važan smjer kineske diplomatije i važan partner modernizacije u kineskom stilu. Si je izrazio nadu da će kinesko-francuski odnosi i kinesko-evropski odnosi zajedno napredovati.

''Trenutno se svijet nalazi u fazi promjene. Kao dvije važne snage u svijetu, Kina i Evropa treba da insistiraju na odnosima partnerstva, dijalogu i na saradnji, treba da prodube stratešku komunikaciju, povećaju strateško međusobno povjerenje, jačaju strateške saglasnosti, kao i da pokrenu stratešku saradnju, radi stabilnog i zdravog razvoja kinesko-evropskih odnosa, kako bi neprekidno davale novi doprinos svjetskom miru i razvoju'', kazao je predsjednik Si.

Si je istakao da kinesko-evropski odnosi imaju snažan unutrašnji motor, nisu ciljani na treću stranu i ne zavise od treće strane. Si je izrazio nadu da će institucije EU uspostaviti ispravno razumijevanje Kine i stvarati pozitivne politike prema Kini. Dvije strane treba da međusobno poštuju suštinske interese i velike zabrinutosti, zaštite politički osnov kinesko-evropskih odnosa, kao i da zaštite osnovne principe međunarodnih odnosa.

''Dvije strane treba da nastave da održavaju sljedeće liderske susrete Kine i Evrope, i dijalog na visokom nivou u oblastima strategije, ekonomije, trgovine i digitalizacije, uspostave stabilne odnose partnerstva u industrijskom lancu i lancu snabdijevanja. Evropa treba da iskoristi bezviznu politiku Kine prema evropskim zemljama i pogodne aranžmane Kine za strance koji dolaze u Kinu, kao i da stimuliše nevladine i lokalne kontakte i saradnju u obrazovanju i naučnom istraživanju, radi poboljšanja osnova javnog mnijenja i atmosfere kinesko-evropskih odnosa'', rekao je Si.

Si je ukazao da je kineska industrija nove energije stekla sposobnosti u otvorenoj konkurenciji.

''Kineska industrija nove energije predstavlja napredan proizvodni kapacitet, obogaćuje globalno snabdijevanje, smanjuje pritisak globalne inflacije, i daje ogroman doprinos u rješavanju globalnih klimatskih promjena i zelenoj transformaciji. U Kini ne postoji takozvani „prekomjeran proizvodni kapacitet“ ni sa gledišta komparativne prednosti niti globalnog tržišta. Komplementarne prednosti su suština kinesko-evropske saradnje. Obje strane imaju široke zajedničke interese i ogroman prostor saradnje u oblastima zelenog razvoja i digitalne transformacije. Dvije strane treba da kroz dijalog cjelishodno rješavaju trgovinske nesuglasice'', istakao je Si.

Francuski predsjednik Makron je rekao da se ove godine obilježava 60. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Kine, a da je saradnja dvije zemlje postigla mnogo važnih rezultata.

''Veliko je zadovoljstvo održati trilateralni sastanak lidera Francuske, Kine i EU tokom treće državne posjete predsjednika Sija Francuskoj. Ovo nije samo nastavak prethodnih trilateralnih susreta lidera, već i hitna potreba za rješavanjem raznih međunarodnih izazova. U vrijeme kada se svijet suočava sa velikim izazovima i kada je međunarodna situacija na kritičnoj prekretnici, važnije je nego ikada da Francuska i EU pojačaju saradnju sa Kinom, što je bitno za budućnost Evrope, kazao je Makron ''Francuska strana se nada jačanju dijaloga i saradnje sa Kinom i unaprjeđenju međusobnog povjerenja i prijateljstva između Francuske i Kine, kao i između EU i Kine. Evropska unija se ne slaže sa praksom "razdvajanja" od Kine, pozdravlja kineska preduzeća da investiraju i sarađuju u Evropi, i nada se jačanju saradnje sa Kinom kako bi se zajednički zaštitila sigurnost i stabilnost lanaca evropskih vrijednosti i lanaca snabdijevanja. Francuska se nada da će blisko sarađivati sa Kinom na rješavanju globalnih izazova kao što su klimatske promjene i morski biodiverzitet''.

Prilikom susreta Ursula fon der Lajen je izjavila da Kina igra važnu ulogu u globalnim poslovima, a održavanje dobrih odnosa sa Kinom je ključno za EU i određujuće kako bi bolje reagovala na globalne izazove kao što su klimatske promjene i kriza u Ukrajini.

''EU se nada da će raditi sa Kinom na međusobnom poštovanju, unaprjeđivanju međusobnog povjerenja, izbjegavanju nesporazuma, zajedničkom poštovanju međunarodnog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i promovisanju svjetskog mira, bezbjednosti i prosperiteta. EU visoko ocjenjuje napore i uspjehe Kine u zelenoj transformaciji i razvoju, prepoznaje legitimna prava Kine u očuvanju sopstvenog razvoja i nada se nastavku otvorenog dijaloga i jačanju saradnje sa Kinom'', zaključila je Ursula fon der Lajen.

Povodom ukrajinske krize, predsjednik Si je istakao da Kina, Francuska i EU žele da vide što skoriji prekid vatre i povratak mira u Evropu i podržavaju političko rješenje krize.

''Tri strane treba da se zajednički suprotstave prelivanju i eskalaciji borbi, da stvore uslove za mirovne pregovore, da zaštite međunarodnu energetsku i prehrambenu sigurnost i da održe stabilne industrijske i lance snabdijevanja. Kina nije stvorila ukrajinsku krizu, niti je dio nje. Sve vrijeme, Kina je energično radila na olakšavanju pregovora za mir. Međunarodna zajednica je široko priznala objektivnu i pravednu poziciju Kine i njenu konstruktivnu ulogu. Kina je spremna da ostane u komunikaciji sa relevantnim stranama'', kazao je Si.

Što se tiče palestinsko-izraelskog sukoba, predsjednik Si je naglasio da je hitan zadatak da se što prije ostvari sveobuhvatni prekid vatre.

''Ključni prioritet je osiguravanje humanitarne pomoći, a osnovni izlaz je implementacija rješenja o dvije države. Kina podržava punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama. Kina i EU dijele mnoge važne zajedničke stvari po pitanju Palestine. Kina je spremna da radi sa EU kako bi podržala širu, autoritativniju i djelotvorniju međunarodnu mirovnu konferenciju koja će se održati što je prije moguće kako bi se odredio raspored i mapa puta za rješenje sa dvije države i promovisalo sveobuhvatno, pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja što prije'', naglasio je Si.

Troje lidera smatraju da je trilateralni sastanak povećao međusobno razumijevanje, izgradio konsenzus za saradnju i identifikovao načine za rješavanje problema. Oni su izrazili spremnost da nastave da rade zajedno na promovisanju zdravog i stabilnog rasta odnosa Kine i EU, izvještava CGTN.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.