Vučić: Situacija na Kosovu polako izmiče kontroli, tražićemo sjednicu SB UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da su i danas na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine bili oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Ističe da situacija na Kosovu polako izmiče kontroli i da će tražiti hitnu sjednicu SB UN.

Vučić, pred sutrašnje obraćanje na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kaže da je strpljenje svih slobodarskih nacija i naroda na izmaku.

“I danas na sjednici Savjeta bezbjednosti najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Paradoksalno, ponekad i smiješno zvuči, ali je tako”, ističe Vučić.

Navodi da se u takvim prilikama oni obraćaju pred praznim salama, ali da te govore posle mnogi pročitaju.

“Važno je šta će se poručiti. Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših djedova i pradjedova i samo da budemo svoji na svome”, poručuje Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija zatražiti posebnu sjednicu Savjeta bezbjednosti o Kosovu.

“Čekamo promjenu predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN. Brazil je od 1. oktobra. U zavisnosti od toga kada će biti zakazana sjednica za Unmik, zavisi za kada ćemo tražiti hitnu sjednicu o KiM“, rekao je Vučić.

Komentarišući najnovije hapšenje trojice Srbina na Kosovu, Vučić je rekao da obrazloženje da je “neko maltretirao nekoga na nekom groblju prije 24 godine” toliko smiješno i zastrašujuće, ali da osude međunarodne zajednice neće stići.

“Ne treba ni da ih očekujemo. Uvjek su dvije strane krive, ako smo mi bar malo krivlji, uvjek ćemo mi biti krivi. To je nešto što moramo da naučimo. Ali ovim je Kurti pokazao da će da ostvaruje svoje prijetnje, Srbi će da pate i da plate. Sada je udario, kako na Sjever, tako i na opštinu Vučetin – na naša dva naseljena mjesta – Prilužje, koje pripada vučitrnskoj opštini, Plemetinu koja pripada obilićkoj opštini… Očigledno je da se neće zaustavljati“, rekao je Vučić i dodao da će Beograd u skladu sa tim donositi mjere.

Napominje da se plaši da “situacija na KiM polako ali sigurno izmiče kontroli”.

“Ne znam šta će sve biti, ali znam da kad vas dovedu dotle da više nemate izbora, stave u ćošak iz kojeg nemate kud, tada morate da se branite svom svojom snagom…“, rekao je Vučić.

Ukazao je i na to se Srbija neće odreći Kosova.

“Borićemo se za svoju zemlju. Drugu zemlju nemamo. KiM je po Rezluciji UN 1244 dio Republike Srbije, mi toga da se odričemo nećemo. Predaje bilo kakve, kapitulacije kakvim svjedočimo u drugim djelovima svijeta, kakvim smo svjedočili 90-ih, neće biti“, rekao je Vučić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.