Vučić pozvao članice UN da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici
Aleksandar Vučić

“Produbiće jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Balkanu“

Vučić pozvao članice UN da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na prijemu za stalne predstavnike članica Ujedinjenih nacija na odbacivanje predložene rezolucije o Srebrenici. On je pozvao članice UN da glasaju protiv rezolucije.

Vučić je rekao da je Srbija otvorena za dijalog i pregovore, a da za šest mjeseci koliko su trajale pripreme za donošenje rezolucije niko nije informisao Srbiju o tome, niti dio Bosne i Hercegovine, i da je sve učinjeno u tajnosti, a da je potrebno da taj proces bude inkluzivan.

Dodao je da o tekstu rezolucije nije bilo diskusije, niti slaganja u BiH, i da je ta odluka podijelila narode u toj zemlji, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignorisanja institucija, zakona i Ustava BiH.

Stranim diplomatama je poručio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu.

“Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv“, rekao je Vučić na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama za stalne predstavnike država članica UN.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.