Neutralisati moguće novo poskupljenje goriva: Vlada razmatra smanjenje akciza
Ilustracija

Neutralisati moguće novo poskupljenje goriva: Vlada razmatra smanjenje akciza

Ministarstvo kapitalnih investicija poslalo je juče inicijativu Ministarstvu finansija da se akciza na naftne derivate smanji za najmanje deset odsto, kako bi se neutralisalo moguće novo poskupljenje goriva od naredne sedmice, saznaju “Vijesti”.

U obrazloženju predloga se navodi da bi, prema sadašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, na sljedećem usklađivanju maloprodajnih cijena 25. septembra, moglo doći do novog poskupljenja.

Cijene dvije vrste benzina bi bile veće za po četiri centa, eurodizela za devet centi i lož ulja za osam centi.

5517559naftagrafik189ff

Foto: Oilprice

Na osnovu prošlogodišnjih izmjena Zakona o akcizama, Vlada ima mogućnost da privremeno iznos akciza smanji do 50 odsto usljed poremećaja na međunarodnim tržištima.

Akciza na benzin iznosi 54,9 centi, a na dizel je 44 centa. Akciza ulazi u obračun poreza na dodatu vrijednost od 21 odsto, pa bi umanjenje akcize za 10 odsto uticalo na nižu cijenu za ukupno smanjenje cijena benzina za 6,6 centi, a eurodizela za 5,3 centa.

Kako je navedeno u obrazloženju, umanjenje akcize bi u najvećoj mjeri neutralisalo poskupljenje dizela, dok bi obje vrste benzina bile jeftinije.

Sve vrste goriva su prošle sedmice poskupile za cent i tri centa, što je 11. poskupljenje od početka godine.

Vlada Dritana Abazovića je u maju prošle godine smanjila akcize na gorivo za 40 odsto, a zatim i za cijelih 50 u cilju smanjenja cijena i pomoći građanima i privredi.

Kada su akcize smanjene za 40 odsto, litar supera 98 koštao je 1,77 eura, dok je njegova cijena sada 1,70 eura, a nova bi, prema preliminarnoj računici MKI, iduće sedmice mogla biti 1,74 eura. Eurodizel je tada koštao 1,76 eura, njegova sadašnja cijena je 1,58 eura, a sa novim očekivanim poskupljenjem iznosiće 1,67 eura.

Ovo pokazuje da će se cijene goriva naredne sedmice veoma približiti cijenama iz maja prošle godine, kada je Vlada smanjila akcize za 40 odsto.

Prošlogodišnje snižavanje akciza, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva finansija koštalo je državni budžet 50 miliona eura.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.