Kurti optužuje Lajčaka da se
Sa jednog od sastanaka u Briselu, Foto: Beta

Kurti optužuje Lajčaka da se "pozicionirao protiv Kosova"

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, da se "pozicionirao" protiv Kosova.

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini 18. septembra rekao da je Lajčak tokom posljednje runde dijaloga "imao jasan stav protiv Kosova generalno, a posebno protiv Sporazuma (o normalizaciji odnosa)".

Rekao je i da je njemu izgledalo kao da "postoji koordinacija" između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka da se kreira "alternativni scenario u kome se polovina dogovora ne bi sprovela".

"Narednih dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji žele da nam pomognu i podrže nas u demokratskom državotvornom, društveno-ekonomskom razvoju, ali i sa međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rješenje: to je Osnovni sporazum i de fakto međusobno priznanje", rekao je Kurti.

Na pitanje da li će tražiti da Lajčak bude smijenjen sa pozicije specijalnog izaslanika, Kurti je rekao da on izvještava Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu i Evropskom parlamentu.

"Vjerujem da je ono što smo rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara, (pred evropskim institucijama)", izjavio je Kurti.

Komentari

Komentara: (2)

Ivan025

18. 09. 2023 - 19:17

Провокације приштинских политичара се настављају. Западне земље и даље ћуте и изгледа одобравају овакву политику која само може нанети штету Србима преосталим на Косову и Метохији.
Ivan025

18. 09. 2023 - 19:19

Pretnje i provokacije su jezik kojim Pristina jedino ume da govori.
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.