Saradniku
Foto: 47news.ru

Saradniku "kavačkog klana" blokirana imovina u Albaniji

Specijalni sud za borbu protiv korupcije u Tirani prihvatio je zahtjev tamošnjeg tužilaštva da se blokira imovina koju holandski državljanin Ramazan Keskin, osumnjičeni saradnik "kavačkog klana", posjeduje u Albaniji.

U saopštenju koje je objavilo albansko tužilaštvo navodi se da su među blokiranom imovinom dva luksuzna vozila Audi SK7 i Audi K7, veliko poljoprivedno dobro, kao i akcije u više preduzeća.

Keskin je uhapšen u Sankt Peterburgu, a ruski mediji su naveli da je osumnjičen da je prao novac i za "kavački klan" iz Crne Gore. Portal "47news" objavio je članak koji povezuje uhapšenog Turčina i šefa "kavačkog klana" Radoja Zvicera. 

Prema izvještaju Euronews Albania iz aprila ove godine, kada je Keskinova imovina odlukom suda blokirana, za ovim državljaninom Holandije, ali i Turske, raspisan je evropski nalog za hapšenje, pošto se ispostavilo da je on šef kriminalne organizacije čija je aktivnost trgovina drogom i pranje novca.

Njemačka tereti Keskina da je šef kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom drogom u Holandiji i Njemačkoj. 

Albansko tužilaštvo utvrdilo je da je Keskin često putovao u Albaniju. Uložio je značajne sume novca u Albaniju, prenio je Euronews Albania.

Inače, Keskin je stari poznanik policija u balkanskim državama. Uhapšen je u Hrvatskoj još 2007. godine u poznatoj akciji "Hipodrom" a 2009. godine osuđen na šest godina zatvora zbog šverca droge u Zagrebu.  

Ranije juče, Portal RTCG objavio je da je po pisanju ruskih medija Keskin osumnjičen za stvaranje međunarodne kriminalne organizacije i za njim je bila raspisana potjernica na zahtjev Njemačke. Predstavnici suda u Sankt Peterburgu rekli su da njemačke vlasti navodnog šefa kriminalne grupe optužuju za pranje novca za razne kartele, među kojima je i crnogorski "kavački klan".

Za svoj rad, Keskinovi saučesnici dobijali su od 4 do 6,5 odsto iznosa transfera. Većina zločina počinjena je u Holandiji. Odatle je novac iznošen u gotovini ili preko Njemačke slat transferom u Tursku, Rusiju, Kolumbiju, Paragvaj i druge zemlje, naveo je portal "dp.ru". 

Keskin je povezan sa "kavčanima", organizacijom na čijem je čelu Radoje Zvicer. Ističe se da je Zvicer napadnut u Kijevu 2020. godine, a pričalo se da je na njega pokušan atentat u Panami prošle godine.  Ne zna se gdje je sada. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.