Na današnji dan je bačena prva atomska bomba: Svijetu je pokazana najrazornija sila ikad
Foto: AFP

Na današnji dan je bačena prva atomska bomba: Svijetu je pokazana najrazornija sila ikad

Na današnji dan prije 78 godina Sjedinjene Američke Države su prvi put u istoriji ratovanja upotrebile atomsku bombu i bez najave razorile japanski grad Hirošimu, a samo tri dana kasnije, 9. avgusta 1945. godine, atomska bomba je bačena i na Nagasaki. Ovaj potez američkog predsjednika Harija Trumana doveo je do kraja Drugog svetskog rata.

Nakon konferencije u Potsdamu 17. jula 1945. godine, na kojoj se Truman sastao sa savezničkim vođama, Josifom Staljinom i Vinstonom Čerčilom, Japanu je ponuđen ultimatum koji je vlada u Tokiju odbila. Uprkos protivljenju mnogih generala da se atomska bomba upotrebi i spekulacijama da bi do kapitulacije Japana svakako došlo u bližoj budućnosti, Truman ja donio odluku da taj proces ubrza i minimalizuje žrtve američke vojske.

Kasno popodne 5. avgusta na Tinijan – pacifičko ostrvo na kojem se nalazila baza Strateškog vazduhoplovstva američke vojske – stiglo je odobrenje američkog predsjednika za atomski napad na Japan.

Narednog dana u 8:15 ujutru američki B-29 bombarder “Enola Gej“ je ispustio na Hirošimu nuklearno čudovište nazvano “Mali dječak“.

U roku od jednog minuta od ispuštanja bombe odigrala se kataklizma, a grad star petsto godina iščezao je u oblaku prašine. U samo jednom minutu život je izgubilo 66.000 , dok je ranjeno 69.000 civila od ukupno 255.000 stanovnika grada.

Dvije trećine objekata u Hirošimi potpuno je srušeno. To nije kraj ove tragedije, preživjeli stanovnici grada, koji se u Japanu nazivaju “hibakuša“, umirali su od posljedica radijacije mjesecima posle eksplozije. Do kraja 1945. ukupan broj žrtava poveća je na 140.000.

Hirošima je određena kao meta na osnovu izvještaja Roberta Openhajmera, poznatog kao tvorca atomske bombe. Njegovo ime nosi i američki epski biografski triler “Oppenheimer“, najnovije ostvarenje legendarnog režisera Kristofera Nolana, koji puni bioskopske sale ovih nedelja.

U ovom izvještaju je navedeno koje prostorne specifikacije treba da ima grad da bi efekat atomske bombe bio maksimalan. Za mete su izabrana četiri grada: Hirošima, Kokura, Nigata i drevna prijestonica Japana – Kjoto. Međutim, zbog svog kulturnog značaja, Kjoto je izbrisan sa liste.

Na listu je naknadno dodat grad Nagasaki, koji je bombardovan 9. avgusta kao sekundarni cilj, umesto Kokure u kojoj su bili nepovoljni vremenski uslovi. Od posljedica atomske bombe, nazvane “Debeljko“, u Nagasakiju je život izgubilo oko 74.000 ljudi, a isto toliko je ranjeno.

Japan se bezuslovno predao 14. avgusta.

Istog dana, američki predsjednik Hari Truman obratio se okupljenima ispred Bijele kuće, rekavši: “Ovo je dan koji smo čekali još od Perl Harbura. Ovo je dan kada je fašizam konačno umro, kao što smo oduvek znali da će biti.“

Sledećeg dana, japanski car Hirohito prvi put se obratio naciji preko radija i osudio upotrebu “nove i najsurovije bombe“.

“Ako nastavio da se borimo, ne samo što će to dovesti do konačnog kolapsa i potpunog zatiranja japanske nacije, već i do potpunog istrebljenja ljudske civilizacije“, rekao je Hirohito.

169125878500033FF62Y

Foto: AFP

Katedrala Atomska bomba, koja se nalazi u memorijalnom parku Mir u Hirošimi, jedna je od rijetkih građevina koje su preživjele napad i nalazi se na UNESCO listi svjetskog kulturnog naslijeđa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.