Veganka umrla od gladi i iscrpljenosti, jela samo sirovu hranu

Influenserka koja je promovisala sirovu vegansku hranu preminula je od gladi i iscrpljenosti.

Žana Samsonova (40), poznata i kao Žana D’Art, bila je popularna influenserka koja je živjela u jugoistočnoj Aziji i promovisala sirovu vegansku ishranu. Njena prehrambena rutina posljednjih pet godina uključivala je isključivo voće, klice sjemenki suncokreta, voćne frapee i sokove, piše Dejli mejl.

No, prema tvrdnjama njenih prijatelja, Žanine prehrambene navike postale su zabrinjavajuće restriktivne u poslednjih nekoliko mjeseci. Njena majka Vera Samsonova, u intervjuu za ruske novine Večernjaja Kazan izjavila je da je Žana preminula 21. jula od “infekcije slične koleri”, koja je bila pogoršana “iscrpljenošću tijela veganskom ishranom”. Službeni uzrok smrti još nije potvrđen jer porodica pokušava da vrati tijelo u Rusiju.

Žanina majka nije odobravala ćerkin ekstremni način ishrane i pokušavala je da je uvjeriti da uvede uravnoteženije prehrambene navike, no Žana je odbijala da promijeni svoj način ishrane.

Prema izvještaju prijatelja koji želi da ostane anoniman, prije nekoliko mjeseci vidjeli su Žanu na Šri Lanki i primijetili da izgleda iscrpljeno. Pokušali su da je pošalju kući na liječenje, ali je opet pobjegla. Kada su je vidjeli na Puketu, bili su šokirani njenim stanjem.

Žana je bila na veganskoj ishrani oko 10 godina, počevši s povremenim konzumiranjem ribe i mliječnih proizvoda. Međutim, tokom godina njena ishrana je postala sve restriktivnija. Prema tvrdnjama jedne prijateljice, posljednjih sedam godina jela je samo durian, voće poznato po jakom mirisu.

Žana je na Instagramu imala gotovo 10.000 pratilaca, a objavljivala je fotografije i videe “šarenih jela”, uključujući salate, kolače i veganske hamburgere. U jednoj od posljednjih objava, objavljenoj 7. juna, izrazila je uzbuđenje zbog sezone voća na Tajlandu i rekla da je “vrijeme za gojenje”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.