Laušević: Pitanje je dana kada će afrička kuga svinja biti registrovana u Crnoj Gori
Dejan Laušević, Foto: RTCG

“Za tu bolest nema lijeka“

Laušević: Pitanje je dana kada će afrička kuga svinja biti registrovana u Crnoj Gori

U Crnoj Gori nije registrovan ni jedan slučaj afričke kuge svinja, ali, kako kaže, Dejan Laušević iz Veterinarske laboratorije, pitanje je trenutka kada će se to desiti, budući da je bolest registrovana u svim zemljama regiona. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da ta bolest nema lijeka i da je eutanaziranje svih svinja na farmi i sterilizacija jedini vid borbe.

On napominje da je afrička kuga kod svinja već prisutna u svim zemljama regiona i da smo okruženi.

“Nije registrovan ni jedan slučaj, ali kako stvari stoje pitanje je kada će se pojaviti, za nekoliko dana, nedjenja mjeseci. Uglavnom, nećemo biti pošteđeni”, kazao je Laušević.

Smatra da tgreba kontrolisati transport, uvoz, izvoz kako bi se spriječilo da bolest uđe kod nas.

“Treba jačati svijest farmera, pojačati sigurnosne mjere na farmama. Te sigurnosne mjere na farmama, mogu dati dobre rezultate”, kazao je on.

Ističe da je jako bitno da niko ne ulazi u svinjac osim vlasnika i još jedne osobe.

“Kada svinja oboli, Veterinarska služba tu malo šta može da uradi. To je bolest protiv koje se ne možemo drugačije boriti osim tako što ćemo eutanazirati sve svinje u dvorištu u kojem se pojavi i izvršiti dezinfekciju. To je bolest kod koje nema terapije, nema vakcine. Moramo potpuno sterilizovati tu farmu. To su nepopularne mjere, ali je jedini način”, kazao je on .

Upozorio je farmere da prijave kada prepoznaju bilo kakvu promjenu kod svojih svinja, jer je jako bitno da se reaguje prije nego što se proširi. Upozorava da će to biti veliki udar na budžet iako nije preveliki proj svinja u Crnoj Gori. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.