Držaoci svinja da prate preporuke radi sprečavanja afričke kuge

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopštila

Držaoci svinja da prate preporuke radi sprečavanja afričke kuge

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove informisala je javnost, a posebno držaoce životinja, o mjerama i preporukama koje se preduzimaju u cilju spriječavanja pojave afričke kuge svinja na teritoriji Crne Gore.

Afrička kuga svinja nikada prije nije zabilježena na teritoriji Crne Gore. Juče je registrovan prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Crnoj Gori. 

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove naglašavaju da bolest nije opasna za ljude i druge životinje. 

“Uzimajući u obzir nezaustavljivo širenje ove bolesti evropskim kontinentom, a naročito pojavu bolesti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i dužu prisutnost u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji i ostalim zemljama regiona, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Grčkoj, način prenošenja i širenja, nepostojanje vakcine kao ni efikasne terapije protiv ove bolesti, afrička kuga svinja trenutno predstavlja najveću prijetnju sektoru svinjarstva Crne Gore i populaciji divljih svinja”, navodi se u saopštenju.

Afrička kuga svinja (AKS) je, prema njihovim riječima, kontagiozna, virusna, zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestuje u vidu hemoragične groznice, a smrtnost može dostići i 100 odsto.

“Uzročnik bolesti je virus koji je izrazito otporan na spoljne uslove i ostaje dugotrajno prisutan na zaraženom području. Obolijevaju isključivo domaće i divlje svinje, svih kategorija”, dodaju oni. 

Iz Uprave navode da divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje.

“Bolest se širi na najrazličitije načine, a to su: kontakt zaraženih i zdravih svinja, ishrana svinja pomijama u kojima ima kontamiranih ostataka hrane, kontaminirana hrana i voda, inficirani krpelji, odjeća i obuća, kontaminirani predmeti i oprema, prevozna sredstva, stajnjak, leševi uginulih i zaklanih životinja, glodari i insekti. Oboljenje se manifestuje iznenadnim uginućem jedne ili više svinja, a smrtnost može biti i 100%, gubitkom apetita, potištenošću, povišenom tjelesnom temperaturom do 42 C0, krvarenjem po koži – najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku, bočnim stranama trupa, krvavim prolivom, pobačajima, nesigurnošću pri hodu, otežanim disanjem, kašljanjem i povraćanjem. Važno je znati prepoznati ovo oboljenje, a klinička slika je kompleksna i nespecifična”, pojasnili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Bolest se, kažu, ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti. 

“U slučaju pojave bolesti, jedini način borbe je usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje oboljelih i na bolest sumnjivih domaćih svinja na zaraženom gazdinstvu, a u zaraženim i ugroženim zonama preduzimaju se vrlo rigorozne mjere za kontrolu ove bolesti. U slučaju usmrćivanja domaćih svinja, držaoci imaju pravo na naknadu štete koja se isplaćuje iz budžeta Uprave, pod uslovom da su na gazdinstvu sprovedene sve propisane mjere”, naglasili su iz Uprave.

AKS – SITUACIJA U SVIJETU

Afrička kuga svinja se prvi put pojavila u Evropi 1960. godine u Španiji, Portugaliji i Sardiniji, da bi se nakon pojave bolesti u Gruziji 2007.godine bolest pojavila i na području Ruske Federacije, od juga do sjevera i sjeverozapada Rusije.

Od tada se, kažu, bolest širi i trenutno je zabilježena u većini zemalja Evrope, kao i na azijskom kontinentu i u Africi.

“Od prve pojave ASK na području Evropske unije 2014. godine, bolest se proširila na veliki broj država članica. Od početka 2023. do 15. juna 2023. prijavljeno 255 žarišta AKS kod domaćih domaćih svinja (Njemačka 1, Grčka 3, Italija 3, Moldavija 15, Poljska 5, Rumunija 94, Srbija 131 i Ukrajina 3) i 4802 slučaja ASK kod divljih svinja (Bugarska 120, Češka 38, Estonija 22, Njemačka 683, Grčka 2, Mađarska 303, Italija 586, Letonija 174, Litvanija 186, Moldavija 6, Sjeverna Makedonija 14, Poljska 1823, Rumunija 212, Srbija 180, Slovačka 448 i Ukrajina 5)”, naveli su iz Uprave.

U cilju sprječavanja pojave i ranog otkrivanja, kako još pojašnjavaju, sprovode se aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju odnosno na mjere za spriječavanje pojave, kao i pojačani nadzor domaćih i divljih svinja i rigorozna kontrola uvoza svinja i proizvoda dobijenih od svinja na graničnim inspekcijskim mjestima.

“Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja (“Sl. list CG”, br. 70/18) kojom je propisana zabrana uvoza domaćih i divljih svinja, kao i uslovi za bezbijedan uvoz odnosno stavljanje na tržište Crne Gore proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja iz država odnosno područja država u kojima je potvrđena ova bolest, a u skladu sa praksom zemalja Evropske unije i Svjetske organizacije za zdravlje životinja kada je u pitanju afrička kuga svinja”, dodaju iz Uprave.

Napominju da se nastavlja sa održavanjem radionica i obuka za veterinare, lovce i držaoce svinja, raspodjelom brošura i informativnivnog materijala, te da je u toku i sprovođenje kampanje “Stop afričkoj kugi svinja” koju četvrtu godinu zaredom sprovodi EFSA (Evropska agencija za bezbjednost hrane).

Jedina efikasna mjera za spriječavanje unošenja virusa ove bolesti, ističu oni, je visok nivo biosigurnosnih mjera na farmama, klanicama i u lovištima kao i kontrola na graničnim inspekcijskim mjestima.

“Radi ranog otkrivanja klasične kuge svinja kod divljih svinja obavezna je prijava lokalnoj veterinarskoj ambulanti ili nadležnom veterinarskom inspektoru svakog uginuća divlje svinje, pronalaska leša uginule divlje svinje, kao i uginuća divlje svinje nastalog kao posledica saobraćajnih nezgoda, kada se vrši uzorkovanje odgovarajućih uzoraka i dostavljanje Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji. U slučaju pronalaska leša uginule divlje svinje, isto možete prijaviti i Upravi, broj telefona 067 66 66 32. Za svaku prijavu, koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim ispitivanjem leša divlje svinje, obezbijeđena su sredstva u iznosu od 40€, za svako lice koje je izvršilo prijavu”, poručuju iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Preporuke držaocima svinja

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozivaju držaoce svinja da se pridržavaju svih preporuka i mjera za spriječavanje pojave ove bolesti, odnosno na sprovođenje strogih mjera kontrole i primjenu biosigurnosnih mjera na gazdinstvu, što podrazumjeva sljedeće:

  • pridržavanje propisa o identifikaciji životinja, kretanju i prometu životinja;
  • držanje svinja na način da se spriječi direktan kontakt domaćih svinja sa divljim svinjama i drugim divljim životinjama;
  • izbjegavati pašno držanje svinja
  • izbjegavati pašno držanje svinja i puštanje svinja u otvoreni proctor, koji nije zaštićen ogradom ili na drugi način;
  • ne hraniti svinje pomijama;
  • osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odjeću i obuću;
  • obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru;
  • postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gdje se drže svinje.
  • sprovesti mjere uklanjanja ektoparazita i zaštite životinja od krpelja;
  • izvršiti preventivnu dezinfekciju štala (podova i zidova) prskanjem krečnim mlijekom ili drugim odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom;
  • pravilno odlaganje stajnjaka kao i u slučaju klanja za sopstvene potrebe, propisno odlaganje nus proizvoda (zakopavanje, spaljivanje).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.