Podizanje svijesti i prevencija ključni u borbi protiv afričke svinjske kuge u Crnoj Gori
Foto: EFSA

EFSA započinje kampanju na prostoru Jugoistočne Evrope

Podizanje svijesti i prevencija ključni u borbi protiv afričke svinjske kuge u Crnoj Gori

Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) označila je Crnu Goru kao zemlju kojoj prijeti ozbiljna opasnost od afričke svinjske kuge.

Kako bi se podigla svijest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti koja je bezopasna za ljude, ozbiljno ugožava svinjske fondove i predstavlja veliki ekonomski problem, EFSA je pokrenula veliku kampanju koja od danas počinje u našoj zemlji i svim ostalim zemljama u Jugoistočnoj Evropi.

"Kampanja je usmjerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao "zabrinjavajući region" zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest. Pored Crne Gore, procijenjeno je da opasnost prijeti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Kosovu", navodi se u saopštenju.

Ova kampanja će doprinijeti zajedničkim naporima Evropske Komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi.

"Pogoršanje epizootiološke situacije u susjednim zemljama Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posljedicu pojavu prvih slučajeva afričke kuge", pojasnili su iz EFSE i dodali da u Crnoj Gori nije bilo pojave bolesti do sada.

"Ali imajući u vidu da i dalje postoji rizik od pojave bolesti afričke kuge svinja mjere sprovodi i Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, u saradnji sa ostalim državnim institucijama i subjektima kao što su lovci, farmeri, terenski veterinari, turističke organizacije i udruženja", poručuje se u saopštenju.

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zaraza od koje obolijevaju domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je prouzrokovao značajne ekonomske probleme u mnogim zemljama. Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, što znači da žarište zaraze može uzrokovati nužni pokolj velikog broja domaćih svinja u pogođenim područjima.

Ciljevi i ciljne grupe

Kampanja ima za cilj podizanje svesti i razumijevanja ASK u svih devet zemalja u kojima se sprovodi. Komunikacija je usmjerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača svinja i lovaca. EFSA će se takođe obraćati veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.

Detektovati, spriječiti, izvještavati

Baš zato što afrička svinjska kuga može da ima jako loše efekte na lokalnu zajednicu, detekcija, prevencija i izvještavanje su ključne aktivnosti za kontrolisanje ove zaraze, što su, inače, i ključne riječi ove kampanje.

Tokom trajanja kampanje javnost će biti obaviještena o najnovijim  informacijama o ovoj bolesti dijeljenjem različitih materijala na društvenim mrežama i OVOM linku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.