Inspektori na terenu u svakom gradu
Ilustracija

Intenzivirane kontrole na primorju

Inspektori na terenu u svakom gradu

Sektor za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora Uprave prihoda i carina (UPC), tokom ljetnje turističke sezone, pojačao je aktivnosti na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju djelatnost, sa posebnim fokusom na ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost.

“Poreska inspekcija u kontinuitetu prati regularnost poslovanja poreskih obveznika, kontrolama sveobuhvatnog knjigovodstva obveznika i provjerama aspekata njihovog poslovanja, u skladu sa aktivnostima za suzbijanje sive ekonomije. Za sve obveznike kod kojih bude utvrđeno neregularno poslovanje, poreski inspektori će primjenjivati oštre kaznene mjere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja djelatnosti i zatvaranja objekata, poštujući osnovne prinicipe u radu Uprave prihoda i carina - neselektivnost i nultu stopu tolerancije za sivu ekonomiju“, navode u saopštenju.

Prema izvještaju o radu od 1. maja do 12. jula ove godine, u primorskim opštinama su intenzivirane kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika.

U okviru djelimičnih kontrola u primorskim opštinama, obavljene su ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC bila u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Novčane kazne 350.000 eura i privremeno zatvaranje tri objekta

Kako navode, tokom ovog izvještajnog perioda, poreski inspektori su izvršili 1.018 provjera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 74 poreska obveznika. Po tom osnovu izdata su 103 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 350.000 eura.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 282.925 eura, od čega je naplaćeno 147.125€ ili 52%. Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima)“, saopštili su.

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 3 poreska obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti. 

Angažovan je veći broj inspektora u svim primorskim gradovima, odnosno iz područnih jedinica iz cijele države, uz postojeće u tim opštinama.

Pod posebnom pažnjom

Na osnovu iskustva iz prethodnih sezona, poručuju da je posebna pažnja  usmjerena na kontrole evidentiranja prometa i ostvarenih prihoda kod osoba koje sezonski obavljaju djelatnost na "otvorenom" prostoru, kao što su: plažni barovi i izdavaoci plažnog mobilijara, izdavaoci smještaja, tezge, turistički prevoz brodom, rafting... 

“Obavljaju se i kontrole zakupaca plaža, s obzirom da je uočena pojava da izdaju plaže u podzakup trećim licima i ne prijavljuju prihod po tom osnovu, a podzakupci na tom prostoru obavljaju neregistrovanu djelatnost (izdavaoci plažnog mobilijara, opreme i rekvizita za sportske i rekreativne djelatnosti).  Inspekcijskim nadzorom se obuhvataju i poreski obveznici, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje se u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga, te obveznici koji su rizični sa aspekta neredovnog i neblagovremenog podnošenja poreskih prijava, kao i oni koji imaju poreski dug, a nijesu se prijavili za reprogram“, zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.