Savez udruženja penzionera: Funkcionišemo od dobrovoljne članarine, nema nikakvih donacija

Savez udruženja penzionera: Funkcionišemo od dobrovoljne članarine, nema nikakvih donacija

Iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore saopšteno je da taj savez funkcioniše na principu dobrovoljnih članarina, a ne nikako od donacija Vlade, ministarstava ili Fonda PIO kako navode iz Partije penzionera, Pokreta penzionera, Udruženja penzionera Pravda i drugih udruženja koji broje po nekoliko članova, dok Savez, kažu, ima blizu 90.000 i predstavlja najjaču organizaciju.

“Takođe, moramo navesti da se članarine nijesu mijenjale od 2009. godine i da iznose 40 centi za penzije do 200 eura i 60 centi za više penzije. Pošto više nemamo penzije ispod 200 eura, zamolili smo pismeno Fond PIO da se samo primjenjuje skala od 60 centi. Nažalost Fond PIO ne haje na tu našu molbu”, ukazali su u saopštenju.

Ne mogu da shvate, kažu iz Saveza udruženja penzionera, kako mogu iz Partije penzionera i raznoraznih udruženja da traže ukidanje doborovoljne članarine od ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

“Zna ministar Damjanović da je članarina izraz volje crnogorskih penzionera još od 2003. godine, a obnovljena je 2018. godine. Zna to i Fond PIO, ali mu odgovara da se Savez uruši, kako bi ugrozio naše jedinstvo. Zbog transparetnosti saopštavamo da se članarina koju dobija Savez udruženja penzionera dijeli 87 odsto opštinskim udruženjima i to: 45 odsto za rad udruženja i mjesnih udruženja, 35 odsto za humanitarna pitanja, sedam odsto za sport i rekreaciju, tri odsto za kulturu i stvaralaštvo i 10 odsto za rad Saveza i njegovih tijela: Skupštine, Upravnog odbora i osam komsija”, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima, opštinska udruženja dijele sredstva po osnovu onih propisanih 35 odsto za humanitarnu pomoć od članarine i ta sredstva se dijele po poznatim kriterijumima, gdje je visina penzije na četvrtom mjestu.

“Partija penzionera na čelu sa Momom Joksimovićem iznosi niz neistina na račun Saveza udruženja penzionera pa ovim putem želimo da upoznamo javnost da: Savez ne dijeli humanitarnu pomoć, Savez ne gradi i ne dijeli stanove, u Savezu ne postoje plate do 1000 eura, kao i niz drugih neistina. Savez udruženje penzionera se bavi problemima penzionera što se za Joksimovića ne može reći. On i njegova Partija penzionera od osnivanja se bavi samo Savezom udruženja penzionera i zalaže se za ukidanje članarina, koja je ponavljamo opet – DOBROVOLJNA što penzioneri odobravaju potpisivanjem izjave”, poručuju iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Prema njihovom mišljenju, jedina želja Joksimovića i družine je da se ukine članarina Savezu, da ih, smatraju u Savezu, razjedine i da uništi snagu 90.000 penzionera koliko ima naše udruženje.

“Ovim putem ga obavještavamo da se za razliku od njega Savez udruženja penzionera bori da obezbijedi odmor i rekreaciju penzionera po povoljnim uslovima, što nam u zadnje vrijeme remeti Fond PIO i oduzima nam broj mjesta na račun penzionera koji nijesu članovi”, poručuju u saopštenju.

Obezbjeđuju, naglašavaju, zimnicu u dva dijela, međutim prošle godine nam je i to bilo otežano od strane Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva rada i socijalnog staranja koji su nakon 15 godina ukinuli participaciju sa obrazloženjem da Evropska komisija ne poznaje takvu pomoć penzionerima.

“Ukinuta je i humanitarna pomoć koju sada daje Fond PIO i to isključivo zavisno od visine penzije, a ne vodi se računa da li korisnik ima i druga primanja, odnosno dio penzije iz drugih zemalja, ili mu supružnik ima mnogo veća primanja. Stopirana je gradnja stanova, navodno dok se ne ispituju nepravilnosti. Već dvije godine propadaju planirana sredstva. Sve su to bile aktivnosti Saveza i opštinskih udruženja, koje su ,,zahvaljujući” Upravnom odboru Fonda PIO u ranijem sazivu desetkovane”, zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.