Mirnija noć u Francuskoj nakon oštrije reakcije policije: Makron izdao naredbu ministrima
Foto: EPA-EFE

Mirnija noć u Francuskoj nakon oštrije reakcije policije: Makron izdao naredbu ministrima

Francuski predsjednik Emanuel Makron naložio ministrima na sinoć održanom hitnom sastanku vlade da "nastave da čine sve kako bi se uspostavio red i garantovao povratak bezbjednosti i mira u francuskim gradovima, gdje već šest dana traju nemiri izazvani policijskim ubistvom maloljetnog Naela M.

Predsjednik Francuske je ukazao da "vlada mora i dalje danonoćno da bude uz policiju, žandarme, sudije, činovnike i vatrogasce".

"Moramo prvo da odvojimo vrijeme da okvalifikujemo događaje prije nego što donesemo zaključke", poručio je šef države najvišim francuskim zvaničnicima.

Na zahtjev Makrona, premijerka Elizabet Born će danas  primiti predjsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, prenio je BFMTV.

Protekla noć bila je mirnija nego prethodne i policija je privela svega 78 izgrednika, skoro 10 puta manje nego u noći iz subote na nedjelju.

U Parizu je uhapšeno oko 20 izgrednika, ali na mjestima na kojima su se prethodnih dana žestoko sukobljavali demonstranati i policija noćas je bilo relativno mirno, navodi BFMTV.

Samo u noći sa subote na nedjelju uhapšeno je 719 ljudi, povređeno je 45 policajaca i žandarma, zapaljeno je 577 vozila i 74 objekta, dok je na javnim putevima zabilježen 871 požar, saopštilo je francusko ministarstvo unitrašnjih poslova.Nakon što je u nedjelju uveče primio premijerku Elizabet Born i sedam ministara, predsjednik države Emanuel Makron danas će se sastati sa predsjednikom Senata Žerarom Laršeom, a zatim i sa Jael Bron-Pive, predsjedavajućom Narodne skupštine.

Makron će u utorak će primiti u Jelisejskoj palati i 220 gradonačelnika i predsjednika opština u kojima su se proteklih dana demonstranti žestoko sukobljavali sa policijom i palili automobile i kuće, saopšteno je iz predsjedničke administracije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.