Nova
Ilustracija

Nova "SKY" optužnica protiv Zvicera: "Ubili smo glavne iz suprostavljenog klana"

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 9.juna optužnicu protiv navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i grupe zbog ubistva Minje Šakovića. Zvicer se tereti da je, kao saizvršilac, izvršio krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

Optužnicom su obuhvaćeni pored Zvicera,  Radoje Živković, Aleksandar Paunović, Aleksandar Ljumović, Dragan Knežević, Milan Knežević, Stevan Kraljević, Budimir Rašović, Jovan Trkulja, Nikola Mirić, Jovan Miranović, Aleksandar Veljović, Saša Stanišić, Zoran Lekić, Boban Milić,  Milan Vujotić.

Podsjećamo, pred podgoričkim sudom je već u toku postupak za planiranje ubistva Šakovića po predmetu u kojem je prvooptuženi Jovan Trkulja. Međutim, nakon otkrivanja " SKY" komunikacije SDT je došlo do novih saznaja i za pomenuto ubistvo podiglo još jednu optužnicu.

U optužnici, u koju je portal Dan imao uvid, navodi se da je: "optuženi Radoje Zvicer, od druge polovine 2020.godine do marta 2021. godine, na teritoriji Crne Gore i drugih zemalja Evrope, svjestan svog djela čije izvršenje je htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, zajedno sa organizatorom Igorom Božovićem, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo"

SDT navodi da je u toku 2020. godine, "na teritoriji Crne Gore i drugih zemalja Evrope, svjestan svog djela čije izvršenje je htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, okrivljeni Radoje Zvicer, zajedno sa Igorom Božovićem, organizovao kriminalnu organizaciju. 

"Pa su kao organizatori kriminalne organizacije okrivljeni Radoje Zvicer  i Igor Božović radi realizacije kriminalnog plana i to okrivljeni Radoje Zvicer,,za sebe odredio da planira izvršenje pojednih krivičnih djela, da sam i preko drugih lica, vrbuje osobe za pripadnike kriminalne organizacije, da obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela, da odredjuje koji će pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije biti ubijeni, da u tom cilju sam ili da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja vatreno oružje, da određuje na koji način će se ukloniti tragovi o izvršenom krivičnom djelu, da vrši nadzor i kontrolu pripadnika kriminalne organizacije, dok je organizator kriminalne organizacije Igor Božović za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena da sam i preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da vrši koordinaciju praćenja lica koja treba lišiti života i njihovih navika, da prikuplja podatke o preduzetim aktivnostima članova kriminalne organizacije", navodi su optužnice.

SDT navodi da je "cilju lišenja života oštećenog sada pok. Milića Šakovića iz bezobzirne osvete, kako bi suprostavljenu kriminalnu organizaciju oslabili i lišili života više lica-njihovih pripadnika radi prevlasti, u periodu od oktobra 2020.godine do marta 2021.godine, navodio i uticao na okrivljenog Milana Vujotića i druge za sada neidentifikovane članove kriminalne organizacije da oštećenog, sada pok. Milić Šakovića liše života, pa je tako okrivljeni Radoje Zvicer u toku oktobra i novembra 2020. godine i januara 2021. godine, putem aplikacije za zaštićenu komunikaciju SKY Ecc, koristeći PIN 8MA869 u više navrata članu kriminalne organizacije okrivljenom Milanu Vujotiću, koji je na zaštićenoj komunikaciji koristio PIN DCSLKQ poslao pisane poruke da je neophodno lišiti života više pripadnika suprostavljene kriminalne organizacije, između kojih i oštećenog sad pok. Milić Šakovića"

"Dok je organizator Igor Božović koji je na zaštićenoj aplikaciji SKY Ecc koristio PIN DEEBDC podstrekavao na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu oštećenog sada pok. Milić Šakovića, člana kriminalne organizacije, okrivljenog Dragana Kneževića koji je na SKY Ecc aplikaciji koristio PIN 6TTHQQ šaljući mu u toku januara 2021.godine više pisanih poruka, u kojima je navodio da su ubili glavne iz suprostavljenog kriminalnog klana, ali da ih ne smiju podcijeniti i da trebaju najjače udariti, te da se oštećeni sada pok. Milić Šaković, nacrtao i da ga je šteta ispustiti, da bi okrivljeni Milan Vujotić, nakon što je prihvatio naloge organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Radoja Zvicera, dana 23.02.2021. godine, izvjestio organizatora kriminalne organizacije Igora Božovića o preuzetim aktivnostima u cilju izvršenja krivičnog djela teško ubistvo na štetu oštećenog sada pok. Milica Šakovića, obavještavajući ga da član kriminalne organizacije, koji je zadužen za izvršenje krivičnog djela teško ubistvo, vrši uvježbavanje upotrebe vatrenog oružja", navodi su optužnice.

Zatim je, dodaje SDT, o Milan Vujotić u više navrata obavještavao okrivljenog Radoja Zvicera o preduzetim radnjama od strane drugih pripadnika kriminalne organizacije, povodom lišenja života iz bezobzirne osvete oštećenog.

"A okrivljeni Radoje Zvicer mu davajući naloge podstekavao na izvršenje krivičnog djela, pa mu je tako dana 06.02.2021.godine, u 10:22:53 časova, poslao poruku "To je dobro ali treba sve to nositi i čauru, obavezno zatvoriti prozor posle", pri čemu su okrivljeni Aleksandar Paunović i Stevan Kraljević, prihvatili da postupaju po uputstvima prenešenim od pripadnika kriminalne organizacije okrivljenog Milana Vujotića, da u cilju lišenja života oštećenog prate kretanje i prikupljaju informacije o njegovim životním navikama, a zatim ga neposredno ili preko drugih pripadnika kriminalne organizacije o tome obavještavaju nakon čega je okrivljeni Milan Vujotić tako prikupljene informacije o kretanju, životnim navikama oštećenog, u cilju njegovog lišenja života, prosleđivao okrivljenom Zvicer Radoju, tako što mu je poslao više tekstualnih poruka kojima ga je obavještavao da član određen za neposrednog izvršioca krivičnog djela teško ubistvo na štetu oštećenog sada pok. Milića Sakovića, vježba upotrebu vatrenog oružja, te više slikovnih poruka na kojima se vidi vatreno oružje namijenjeno za lišenje života sada pok Milić Šakovića, i više fotografija na kojima je bio oštećeni", navodi SDT.

Zatim, kako se dalje precizira, "Jovan Trkulja i Nikola Mirić, dana 09.03.2021. godine iz iznajmljenog stana u naselju Zlatica krenuli u izvršenje krivičnog djela".

"Tako što su sa kombi vozilom bijele boje reg.ozn. UL AL 557 u koji su smjestili motocikl marke "Honda" na kome su bile prikačene lažne reg. oznake PG AG37, došli do vozila marke "BMW" na kome su takođe bile prikačene lažne reg oznake PG EJ 481 i u kome su se već nalazila sredstva za izazivanje požara i to više kanistera benzina, 13 pakovanja hepo kocki, sporogoreći štapin sa kesicom baruta na vrhu štapina kako bi nakon izvršenog krivičnog djela zapalili stan iz koga bi pucali u oštećenog, a kasnije i vozila koja su koristili, te na taj način uklonili sve tragove i dokaze o izvršenom krivičnom djelu, a sa kojim vozilom su trebali da dođu u stan odakle su trebali da liše života oštećenog, sada pok. Šaković Milića, kada su u daljim radnjama spriječeni od strane službenika Uprave policije koji su ih lišili slobode", navodi su optužnice.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.